Business is booming.

Мигранти застреляха граничен полицай край Елхово

0

- Advertisement -

Граничен полицай е убит в района на Елхово до границата с Турция, съобщи МВР. Инцидентът е станал снощи, около 20:35 часа, когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент.

На метри от селото е граничната бразда, където се е случил инцидентът. В съвместния наряд е имало служител на „Гранична полиция“ и военнослужещ. В резултат на изстрелите граничният полицай, който е бил на около 30-години, е загинал на място, а военнослужещият е успял да се оттегли от мястото и не е пострадал. Към мястото на инцидента, който се намира в гориста местност, са насочени най-близките гранично полицейски наряди.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя. Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.

За случая са уведомени дежурен разследващ полицай, дежурен експерт, оперативен работник, дежурен следовател и дежурен прокурор.

Очаква се днес сутринта на място да пристигне и вътрешният министър Иван Демерджиев и да даде повече информация пред РДГП „Елхово“.

Ежедневно в село Голям Дервент преминават групи с нелегални мигранти, каза за БТА кметският наместник Иван Франсъзов по повод инцидента, при който загина граничен полицай в района на българо-турската граница до селото.

По думите му в селото, в което живеят около 30 души, не са чули изстрели снощи. Преминаващите мигранти са предимно сирийци и афганистанци, каза още кметският наместник. „Всеки ден минават мигранти. За тях няма почивка, няма събота, няма неделя. Това е ежедневие, за тях няма спирка“, добави той.

Мигранти са стреляли

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и вътрешният министър Иван Демерджиев дадоха повече информация за стрелбата на българо-турската граница, при която снощи загина граничен полицай. 30-годишният служител на МВР е убит снощи около 20.35 часа в района на елховското село Голям Дервент.

По думите на главен комисар Тодоров, граничният наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Минитерство на отбраната се натъкват на срез на оградата.

„Слизайки от служебното МПС, нашият служител осветява среза и последва изстрел от съседната територия на Република Турция. Още с първия изстрел колегата е убит. Военният успява да се укрие зад МПС-то, по него също се стреля и той отвръща. По думите му по него са произведени 10-15 изстрела. За щастие той остава невредим“, обясни главният секретар на МВР.

Комисар Петър Тодоров уточни, че след стрелбата групата мигранти се оттегля към вътрешността на Турция.

„Осъществен е контакт с турските власти и са предприети действия. Това, което искам да подчертая е, че ще вземем всички необходими мерки. Разпоредил съм да има дълго оръжие във всеки наряд с цел безопасност на служителите. Другото, което е изключително важно, е да се пристъпи незабавно към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има само около стотина ефективни. Това води до чувство на безнаказаност в трафикантите. Незабавно затягане и повишаване суровостта на наказанията. Нека да се вземат от законодателния орган съответните мерки“, категоричен бе главният секретар на МВР.

Много екипи работят в Турция. Имаме уверението на турските власти, че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му, полицаите, които са изпратени да охраняват границата, имат оръжие и са подготвени.

„Това е първото нападение срещу наши служители с огнестрелно оръжие до момента. Имаше досега нападение с хладно оръжие“, уточни Демерджиев.

Вътрешният министър добави, че през нощта видеонаблюдението улавя само силуети.

„Знае се накъде е тръгнала групата. Турските колеги са изпратили екипи, но за малко са се разминали. Турската страна работи активно. Правят се огледи и от двете страни на границата. Имаме уверение, че ще ни бъде предоставена цялата информация“, каза Иван Демерджиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече