Business is booming.

БНБ опроверга твърденията на „Възраждане“ и БСП, че има доклад против приемането на еврото

0

- Advertisement -

БНБ опроверга твърденията на депутати от „Възраждане“ и БСП, че е изготвила доклад, според който страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 г. Вчера в парламента въпросният документ дори беше разпространен сред журналистите.

От централната банка са изпратили позиция на БНР след запитване от националното радио за автентичността и характера на текстовете, цитирани пот политиците. В позицията си БНБ потвърждава фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година. И категорично отричат да са изготвяли анализ на ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет на банката и да е официално внесен в Народното събрание.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов цитираше текстове, от които – според неговото тълкувание, може да се направи изводът, че страната ни не е готова за въвеждане на единната европейска валута през 2024 г. Освен него, също и соцдепутатът Румен Гечев се позова на подобни текстове, но подчерта, че става дума за „проектодоклад“.

Въпросният документ съществува и според БНР още на първата му страница е изписано, че това е „работен вариант към 25.10.2022“, който е разработен от експертна група, без да е одобряван от ръководството на централната банка, както и че в него не са отразени позиции на Министерството на финансите и други участници в работната група.

„Не съществува такъв „доклад на БНБ“, категорични са от централната банка. И обясняват, че обсъжданите в публичното пространство текстове са работни версии, изготвени от експерти на БНБ като част от дейността на работна група „Макроикономически анализи и публични финанси“ към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната“.

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев изтъкна ползите за страната ни от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако не успеем да влезем в целевите срокове, следващият прозорец за нас ще бъде чак след десет години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече