Business is booming.

Депутатите решават да пратят ли оръжие на Украйна, пред парламента – протест

0

- Advertisement -

Парламентарните комисии по отбрана и по външна политика одобриха на съвместно заседание и двата проекта на решения за оказване на военна и техническа помощ на Украйна. Не бяха съгласни депутатите от БСП и „Възраждане“. Предстои окончателната дума на пленарната зала.

Комисията по външна политика прие с 12 гласа „за“ проекта на решение на Десислава Атанасова от „ГЕРБ-СДС“ и група народни представители. Четирима депутати бяха против. Същото предложение беше прието и от Комисията по отбрана с 11 гласа „за“ и отново четирима бяха против. Не бяха съгласни депутатите от БСП и „Възраждане“.

Вторият проект за решение за оказване на военна подкрепа за Украйна на Атанас Атанасов от „Демократична България“ и група народни представители беше приет с 11 гласа „за“ от Комисията по отбрана, а четирима бяха против. Предложението беше прието и от Комисията по външна политика с 12 гласа „за“ и четири против.

Предстои двата проекта на решения да бъдат обединени. На съвместното заседание на двете комисии присъстваха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, служебният министър на външните работи Николай Милков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Не е ясно обаче каква точно ще бъде оръжейната помощ – доклад по темата трябва да изработи Министерство на отбраната. В двата проекта не е конкретизирано какво да е въоръжението, защото прегледът на въоръжението и нашите възможности може да направи само МО.

Решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна следва да бъде взето след детайлен анализ, смята служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Според него по този начин Народното събрание ще вземе информирано решение. Той добави, че Министерството на отбраната изпълнява стриктно взетото решение от 47-ото Народно събрание за оказване на необходимата помощ на Украйна, цитира го БТА.

Подобна позиция зае и външният министър Николай Милков.

„Решението за предоставяне на оръжия на Украйна се взема суверенно от всяка страна, след вътрешен анализ“, каза дипломат №1.„Неговата конкретика е съобразена с възможностите на страната, включително с вътрешните нагласи в държавата. В началото на процеса повечето страни бяха неуверени в степента, в която могат да се разпрострат с евентуална помощ. Тези притеснения постепенно бяха преодолявани“, коментира той. По думите му предоставянето на военна помощ остава гореща тема за всички правителства.

„За нас, за БСП, изпращането на оръжие на Украйна, категорично ни превръща, макар и косвено, в част от конфликта“, заяви Кристиан Вигенин от БСП по време на съвместното заседание на двете комисии. Той предупреди, че няма анализ на риска.

От „Възраждане“ още преди решението на комисиите предупредиха, че в четвъртък, като първа точка в дневния ред на парламента, ще влезе гласуването за оръжията. Заради това от партията организират протест пред Народното събрание сутринта преди началото на пленарното заседание, съобщи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Това е първата крачка в посока на вкарването на България във войната срещу Русия, за което евроатлантическата тълпа в парламента работи от 24 февруари насам“, обвини Костадинов в профила си във Фейсбук и призова хората да протестират.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече