Business is booming.

Руски бизнесмени се отказват от гражданството си заради войната в Украйна

0

- Advertisement -

Известният банкер Олег Тинков се отказва от руско гражданство. Лично той го съобщи в понеделник в Инстаграм-профила си.

„Аз съм руски патриот повече от вас, докато вие дърдорите, аз действам и действам“, пише бизнесменът. Той обяснява отказа си от руско гражданство с нежеланието да бъде свързван с режима на Путин. 

През април Тинков остро разкритикува войната – нарече я безумна, руската армия – л.йно, а хората, рисуващи Z-дебили. Дотогава руските бизнесмени се въздържаха от толкова резки изявления, отбелязва БиБиСи. 

Същия ден банка „Тинкофф“ съобщи, че ще си смени името. В руските социални мрежи се появиха разрязани карти на банката. Няколко топменаджери напуснаха банката. 

Междувременно Владимир Потанин заяви, че ще изкупи дела на Тинков в банката. Но въпреки смяната на собственика банката все още е със същото си име. 

„Не мога да гледам как сънародниците ми ей така убиват и грабят мирни хора. Не искам да виждам всичко това, особено след онова, което ми се наложи да преживея последните три години“, написа в понеделник Тинков в Инстаграм. Последните години Тинков се бореше с левкемия – започна да продава активите си в Русия още преди войната. 

Също днес на 250-ия ден от войната един от основателите на Revolut Николай Сторонский съобщи, че се отказва от руско гражданство. Информацията бе разпространена от пресслужбата на Revolut.

Той има и британско гражданство и е противник на войната. Син е на генералния директор на „Газпром промгаз“. Съдружникът му в Revolut e украинец, а бащата на Сторонский е поставен под санкциите на ЕС. 

От началото на войната петима едри руски бизнесмени се отказаха от руско гражданство. 

В началото на октомври го стори основателят на DST Global Юрий Милнер. Той съобщи в Twitter, че е напуснал Русия още през 2014 г., когато Русия анексира Крим. Милнер инвестира във високите технологии. 

През юни от гражданство се отказа основателят на финансовата компания Freedom Finance Тимур Турлов. Продаде бизнеса си и се пресели в Казахстан. 

Тези примери по-скоро показват, че за бизнеса от IT и финансовия сектор руското гражданство в чужбина очевидно се превръща в проблем. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече