Business is booming.

Писателят Салман Рушди остава почти сляп след покушението

0

- Advertisement -

Писателят Салман Рушди изгуби зрението на едното си око и способността да движи едната си ръка след нападението на сцената на литературно събитие в Западен Ню Йорк през август, съобщи литературният му агент, цитиран от Ройтерс и БТА.

Андрю Уайли, който представлява литературни гиганти като Сол Белоу и Роберто Болано, описа степента на причинените на Рушди наранявания при бруталната атака в интервю за испанския вестник El Pais.

На въпроса дали атаката срещу Рушди толкова години след като Иран издаде фетва (смъртна присъда) срещу него означава, че живеем в особено опасно време за свободата на изразяване в света, Aндрю Уайли отговаря: „Мисля, че нападението бе нещо, което Салман и аз сме обсъждали в миналото: че основната опасност, пред която той се изправи толкова години след налагането на фетвата, е от случаен човек, който идва от нищото и го атакува. Не можете да се предпазите, защото е напълно неочаквано и нелогично. Това беше като убийството на Джон Ленън“.

Уайли определи раните на Рушди като тежки и отбеляза, че писателят губи зрението на едното си око. „Той има три сериозни рани във врата. Едната му ръка е обездвижена, защото нервите ѝ са прекъснати. И той има още близо 15 рани в гърдите и торса“, добави представителят на Рушди.

Литературният агент отказа да отговори дали 75-годишнията автор на „Сатанински строфи“ все още се намира в болницата повече от два месеца след нападението, извършено от 24-годишния Хади Матар, жител на Ню Джърси.

„Не мога да дам информация за местонахождението му. Ще живее… Това е по-важното“, казва той в интервюто за испанския вестник El Pais.

Рушди беше нападнат по време на негова лекция в щата Ню Йорк, в която той се е готвил да говори как САЩ се превръщат в убежище за хора на изкуството в изгнание. Той бе веднага транспортиран в болница и включен към апаратура за изкуствена вентилация на дробовете, а два дни по-късно беше освободен от нея, за да може отново да говори. Нападателят, идентифициран като 24-годишния Хади Матар от Ню Джърси, беше арестуван.

Рушди е от индийски произход, роден е в Бомбай, но от десетилетия живее във Великобритания и САЩ. Той постига световна известност, но и необходимостта да живее „под прикритие“ през 1988 г., когато излиза неговият роман „Сатанински строфи“, предизвикал вълнения в ислямския свят и определян от голям брой мюсюлмани като богохулен по отношение на пророка Мохамед. Тогавашният лидер на Иран аятолах Рухола Хомейни издава фетва за писателя, в която определя убийството му като богоугодно дело, а правителството на страната обещава награда от близо 3 милиона долара за главата му. Първият опит за атентат срещу писателя е още същата година. В края на 90-те иранското правителство се дистанцира от фетвата, но различни религиозни фондации продължават да предлагат награда за убийството му. Засега не е известно какви точно са мотивите на нападателя му Хади Матар.

Уайли е смятан за най-влиятелния литературен агент в света – сред клиентите му са Милан Кундера, Ясмина Реза, Орхан Памук, Сюзан Зонтаг, както и наследниците на правата за т.нар. Първо фолио на Шекспир, Хорхе Луис Борхес, Сол Белоу, Йосиф Бродски, Уилям Бъроуз и мнозина други.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече