Business is booming.

„Промяната“ оттегли Никола Минчев за кандидат-шеф на парламента

0

- Advertisement -

След заседание на партийното ръководство късно в сряда вечер ПП обяви, че оттегля кандидатурата на Никола Минчев за председател на парламента. Освен това формацията няма да издига друг претендент, ще гласува срещу Росен Желязков от ГЕРБ и засега не е решавала да подкрепя когото и да е било друг.

Часове по-рано ДБ предложи Минчев и Желязков да поемат председателство ротационно – като изход от ступора, настанал след първото заседание на Народното събрание днес. И въпреки че се появиха положителни мнения в ПП за идеята, финално партията отсече, че няма да се забърква в подобни неща. Реално ротацията означаваше съглашателство с ГЕРБ. Съвсем разбираемо Бойко Борисов горещо прегърна идеята. ПП отказа точно такава оферта.

„Ротационното председателство би било силно неефективно, нормално е парламентът да има един председател“, заяви Асен Василев на извънреден брифинг около 22 часа. „Ние, които вярваме, че имаме най-добрия кандидат, правим стъпка назад. Но всички наши избиратели трябва да са абсолютно сигурен, че нашите предизборни обещания ще бъдат спазени. Няма да направим задкулисни уговорки“, добави Кирил Петков. „Тъй като се появи обвинение, че пречим  да се направи избор, парламентарната група реши на свое заседание на утрешното гласуване да не издига кандидат и да даде възможност на останалите да проведат гласуване“, поясни Андрей Гюров. А Василев си позволи дори да нарече „малоумно“ намерението на ГЕРБ да разчита на ПП, след като свали правителството й. „Не искаме да вкарваме страната в конституционна криза и затова даваме стъпка назад“, обобщи Василев. 

ИДЕЯТА ЗА РОТАЦИЯ

До предложението за ротация се стигна след заседание на парламентарната група на ДБ късно следобед. Освен това формацията смята да предложи обединение на всички парламентарни сили около законодателните приоритети, които трябва да приеме Народното събрание. „България има нужда бюджет, от приемане на закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да уточним една програма минимум от задачи, които са най-спешни. На тази база да постигнем ротация между номинацията на двете политически сили. Има такъв модел в Европейския парламент. Как точно, на какъв период и т.н. е въпрос на техника и обсъждане. Целта ни е да отпушим чисто процедурно или поне да предложим някаква формула, за да можем да вървим напред“, мотивира се съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред журналисти.

„Христо Иванов и „Да, България” дават едно разумно предложение, аз им благодаря. Важно е то веднага да заработи“, заяви малко по-късно след заседание на ръководството на ГЕРБ Борисов. В типичния си стил дообогати сюжета с разсъждения за критичното международно положение, което не предполагало разправии за председател. По-умният отстъпва, с радост бих им дал поста, ама хората гласуваха за нас, прошката я дава единствено народът – другите мотивации на Борисов бяха от този род, смесвайки теми от скандалите в НС през деня.

Даниел Лорер от ПП каза пред bTV, че партиите трябва да направят всичко възможно да отключат работата на парламента. И определи ротацията като практика, която се прилага в „напреднали държави“. „Дали сме достатъчно зрели за такова решение предстои да видим. Струва ми се като възможност, по която може да се работи“, добави той. За съпартиеца му Андрей Гюров препредаването на поста не е най-добрия вариант, но пък следва да се дискутира. „Трябва да се обсъдят подробности какво означава ротационен принцип, как ще се ротират и в какъв период. Нека да чуем в детайли позицията и ще изкажем нашето мнение“, коментира той пред БНТ.

Ротацията не е съвсем нова идея за българския парламентаризъм. Миналата година тя бе обсъждана и от четворната коалиция преди да се постигне разбирателство около Минчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече