Business is booming.

Кабинетът изненадващо поиска да купи 10 изтребители „Грипен“

0

- Advertisement -

Служебното правителство иска да сключи сделка за 10 шведски изтребители „Грипен“. Това става ясно от писмо на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов до шведския му колега Петер Хултквист, съобщава „24 часа“. Вестникът пуска и самото писмо

Президентът Румен Радев потвърди от Прага, където участва в първата по рода си среща на Европейската политическа общност, че се водят преговори с Швеция и още няколко държави за придобиване на изтребители втора ръка. „Изпратени са писма, проведени са срещи, има начални информации за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-доброто решение. Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка“, допълни държавният глава. От думите му стана ясно, чеБългария търси да купи изтребителите не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

Цитираното писмо е от 30 септември и в него Стоянов иска оферта за закупуването на 10 изтребителя „Грипен“, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

Писмото за покупка на шведските изтребители е изпратено два дни, след като на 16 септември Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на самолети „Грипен“ или „Мираж“. Те трябваше да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят от края на тази година до 2025 – 2030 г., когато България ще разполага вече с пълна ескадрила от американски изтребители F-16.

Тогава Стоянов обяви, че очаква шведска делегация в София на 20 септември.

А ето и настоящата позиция на Министерството на отбраната, цитирана от Dariknews: „Информираме Ви, че с цел осигуряване на възможност Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за sнаемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на  септември и се очаква получаване на оферти.Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.“

Само часове по-късно стана ясно, че Швеция е изпратила на 1 октомври на българското министерство на отбраната предложение за 8 нови бойни самолета „Грипен“. Става дума за най-новата конфигурация MS20 на модела Jas 39 Gripen C/D, която е съвместима със стандартите на НАТО. Първият самолет може да бъде доставен в рамките на 24 месеца след подписването на договор. Това съобщи Асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана, цитирана от Дневник.

За това, че България се интересува от шведските самолети – и то от доста по-голям брой – бе споменато още на 4 август в коментар за специализираното американско издание Combat Aircraft. В него се казва, че Словакия и България били притеснени от забавеното доставяне на новите американски F-16 Block 70 (поръчани през ноември 2018 и юли 2019 г.) и се допълва: „Източници от България ми казват, че властите търсят в момента преходно решение за базови способности въздух-въздух с до 18 нови или втора ръка Gripen C/D, доставени до 18 месеца след подписването на договор“.

Сега в съобщението на „Сааб“ от Стокхолм се казва още: „Обучението на пилотите и техническия персонал е включено и с предложението пълни способности за бързо реагиране ще бъдат постигнати в рамките на бюджета“. В НАТО само две държави имат такива самолети – Чехия и Унгария, като чехите модернизираха своите до MS20 Block 2 през 2018 г., а през януари 2022 г. производителят „Сааб“ (Saab) обяви, че започва същия процес и за унгарците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече