Business is booming.

Загадъчният случай с надписа „Дневникът е подправен“

0

- Advertisement -

Загадъчният случай с надписа „Дневникът е подправен“, който внезапно изникна на екраните на три машини за гласуване на вчерашните избори, е на път да се превърне в поредния повод за сблъсък между Централната избирателна комисия и частната фирма „Сиела Норма“, пише Сега.

Компанията, която е неизменен партньор на ЦИК в организирането и провеждането на машинното гласуване, не смята, че трябва да бъде товарена с отговорността за мистерията, която събра вниманието на страната в изборния ден. Изборните комисари обаче също не са склонни да приемат, че са виновни за нещо.

Първоначално, след като научиха за казуса, от ЦИК решиха, че ще оставят търсенето на обяснения за след вота. Когато обаче медийният интерес към случая набра сила и стана очевидно, че няма да заглъхне, комисарите спешно пратиха вчера следобеда писмо по въпроса до „Сиела“.

В три избирателни секции машините за гласуване са изписали при включване странния надпис „Дневникът е подправен“. Това се разбра в началото на днешното заседание на Централната избирателна комисия

В началото на септември т.г. фирмата получи от ЦИК, при това без конкурс, обществена поръчка за 9.5 млн. лв. с ДДС, за да се погрижи за редица дейности, свързани с машинното гласуване – параметризирането на електронните бюлетини, инсталирането на машините, транспортирането им, логистиката и техническата поддръжка. Затова членовете на ЦИК сметнаха, че имат правото да изискат обяснение от „Сиела“ защо се появи странният надпис, който не беше виждан дотогава. Те поискаха, също така, и отговори за друг особен случай – две машини, за които се оказа, че има разминаване в хеш кода.

От фирмата им отвърнаха привечер, че машините и софтуерът са собственост на ЦИК и, едва когато получат достъп до устройствата, ще могат да отговорят в спешен порядък на поставените им въпроси. Това разгневи комисарите. „Те (машините – бел.а.) са предадени на „Сиела“ и те носят отговорност за това какво е инсталирано на тях“, изтъкна зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя предложи на колегите си да изпратят ново писмо, в което повторно да се поискат отговори. Идеята й беше приета с пълно единодушие от останалите членове на комисията.

Камелия Нейкова – председателят на ЦИК, използва повода, за да се оплаче, че по медиите коментатори са представили случилото се като грешка на ЦИК. „Това е грешка на изпълнителя, на който е възложено техническото осигуряване на машинното гласуване. Инсталирането на тези машини е в техните задължения и това следва да бъде взето предвид при приемането на тяхната работа“, обяви Нейкова. И настойчиво призова колегите си „да изразим своята категорична позиция, че тук не може по никакъв начин ЦИК да се натовари с тези случаи, а изпълнителят някакси да стои извън тази отговорност“.

Мнението на шефа на комисията предвещава нова дълга разпра със „Сиела“. Такива двете страни са имали и преди, като дори са стигали до това да си изясняват споровете в съда. А върху последната обществена поръчка, която ЦИК предостави на фирмата, легна съмнението, че не е била възложена от комисарите в съответствие със закона.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече