Business is booming.

Огнян Минчев: Хората в Русия знаят, че ги изпращат като пушечно месо

0

- Advertisement -

„Държавната система в Русия е свръх корумпирана. Институциите са на повърхността, а под повърхността са рушветите, личните взаимоотношения и т.н. Това е една система, в която всички организационни действия в обществото гният и не могат да постигнат ефективност, която се очаква от една цивилизована институционална среда. … Тази система е доста силна и в България в продължение на 30 години след края на комунизма“.

Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев от Центъра за регионални и международни изследвания.

Хората в Русия знаят, че ги изпращат като пушечно месо. Ако професионалната руска армия не успя да се справи по фронтовете на Украйна през изтеклите 7 месеца и през последните няколко седмици беше обърната в бягство, то в каква степен може да се справи една композирана от запасняци армия от хора, които водят цивилен начин на живот и сега за две седмици ще трябва да си припомнят всичко, което знаят за бойното изкуство и да го приложат на бойните полета в Украйна“, коментира той реакциите в руското общество след обявената от Путин частична военна мобилизация.

По думите на доц. Минчев наказателни батальони, които са зад гърба на водещата битки армия, са факт, който е потвърждаван от различни източници досега, и всеки, който си позволи да се върне в бягство, бива ликвидиран:

„Тук има и нещо друго, свързано с подобен род наборна армия от резервисти. Режимът в Кремъл с такава армия не би могъл да постигне чудеса. Те са разглеждани като окупационни сили, които да влязат във все още окупираните 20% от територията на Украйна и да наситят тази територия с окупационна мрежа, която по някакъв начин да успява да задържа руския контрол върху нея. Това би било възможно при замразен конфликт. Очевидно, че Кремъл цели това и води политика на замразяване на конфликта„.

Според него държавното ръководство на Украйна не би било съгласно с такава „сделка“ и руските резервисти, които бъдат „наслагани“ в окупираните територии, ще трябва да влязат в реални бойни ситуации, в които дефицитите на руската армейска система ще бъдат проектирани по-ясно.

„Не е възможно на масата на преговорите да бъдат разрешени проблемите, които войната в Украйна постави. Причината е, че ако Европа и Западът не са в състояние да отстоят позициите, които отстояват Зеленски и държавното ръководство на Украйна, това би означавало, че на Русия, макар и по един заобиколен начин, ѝ се показва картбланш да продължава със своите агресивни действия – както в постсъветското пространство, така и в Източна Европа, при благоприятни условия“, заяви политологът и добави:

„ЕС и НАТО нямаме друг избор, освен да отстоим по-твърдо позицията си, че режимът в Кремъл трябва да се върне в международно признатите граници на Руската федерация. Ако не отстоим тази позиция, легитимираме възможността един агресивен режим – какъвто е този на Путин – да нарушава цялата съвкупност от международни норми и закони, които се отнасят към суверенитета на нациите, съществуващи в общност“.

По думите на доц. Минчев режимът в Кремъл не крие, че цели възстановяването на Руската империя, което е в пряк разрез с всички основни постулати на международното право, че светът се състои от независими нации и суверенитетът и териториалната им цялост не може да бъде поставен под въпрос.

Политологът беше категоричен, че изобщо не става въпрос за влизане на България или друга страна от НАТО да се намесва в този конфликт:

Никой не застрашава България да се включи във войната. Това са пропагандни формули на хора, които са дълбоко зависими корупционно, идеологически и политически от руската „пета колона“ в България и от интересите на Кремъл. Цялата политика на западния съюз досега е насочена към създаване на предпоставки за помощ на Украйна, за да може тя да се справи с руската агресия. За да не се налага намеса на сили на Атлантическия съюз, което би превърнало войната във война между Русия и евро-атлантическия съюз“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече