Business is booming.

Христо Грозев: Путин се готви за дълга война, но ще го остави ли някой на власт още 4-5 години?

0

- Advertisement -

Всички сигнали, които получаваме, сочат, че руският президент Владимир Путин няма полезен ход за изтегляне и ще се бори докрай. Този край не е дефиниран, никой не знае какво означава това. Най-страшното послание, което получаваме в последните дни е, че Путин се готви за война, която да трае 4-5 години, защото не вижда сценарий, по който да излезе с що-годе успешен изход от войната.

Това коментира пред bTV журналистът Христо Грозев от разследващото издание „Белингкет“.

„Тук възниква въпросът дали някои ще му позволи да бъде на власт още 4-5 години при положение, че само за 6 месеца виждаме такива бунтуващи се части от населението“, поясни обаче той.

„В последната седмица наблюдаваме неща, които не са се случвали досега, а именно огромна критика вътре в Русия от страна на крайно националистическите, на военизираните части от населението срещу режима на Путин. Те смятат, че досега войната се е водила неправилно, а вината за това е в ръководството. Според тях всички жертви ще бъдат за сметка на Путин. Не сме виждали такива ярки обвинения към руския президент в страната. Това ще води в посока на вербуване на нови части за армията, тъй като без една инфузия от 80-90 хиляди души е невъзможно да се промени настоящият ход – от украинската към руската страна. Тази вербовка ще стане със скрита мобилизация. В последните дни има вербуване на хиляди затворници“, каза още разследващият журналист.

Грозев допълни, че се дава възможност и на корпорации да съставят частни армии. Една от тях е „Ростех“, като се следва моделът на частната армия „Вагнер“.

„От стратегическа гледна точка най-силният ефект от връщането на Херсон към украинските територии е политическият върху режима на руския президент, тъй като Херсон беше символът на победата в тази „специална военна операция“, както Путин нарича войната. Това може би е единствената победа, защото всички други заявени цели не бяха постигнати. Там се готвеше референдум, който да присъедини Херсонската област към Русия. Всичко това вече е невъзможно. А падане на самия Херсон ще означава много ярка загуба за Путин. Дори и преди падането на Херсон това, което виждаме в последните дни – повече от 6000 кв. км върнати територии от Украйна, ужасно болят за Кремъл, съдейки по реакциите вътре в Русия“, коментира още Грозев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече