Business is booming.

Доклад: ГЕРБ дава най-много пари за реклама преди изборите

0

- Advertisement -

Би Ти Ви и “Нова телевизия“, които традиционно обираха най-много пари за реклама по време на предизборните кампании, сега далеч не са сред предпочитаните от партиите медии. Това показва доклад на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), който обхваща първите десет дни след началото на предизборната кампания.

На този етап най-предпочитаната медия в кампанията е БНТ с 248 хил. лв., следвана от “Евроком“ с 246 хил. лв. и “Стандарт“ с 200 хил. лв.  

Би Ти Ви и “Нова телевизия“, се нареждат на 7-мо и 8-мо място след вестниците “24 часа“ и “Труд“, както и сайта Epicenter.

Според анализа на организацията подписаните договори между политическите формации и медиите са на обща стойност от 1 255 230 лв. ИРПС припомня, че два дни преди края на кампанията през ноември 2021 г., партиите бяха заделили за медии 1 759 585 лв. 

Най-голяма сума за политическа реклама е заделена от ГЕРБ-СДС – 255 хил. лв. На второ място се нарежда “БСП за България“ с 242 хил. лв. и “Продължаваме Промяната“ със 147 хил. лв. Излиза, че тези три коалиции формират около 50% от всички средства, вложени до момента за медийна реклама.

Партия “Възраждане“ се нарежда на четвърто място със 118 600 лв., следвана от ДПС с 86 116,67 лв. “Демократична България“ се нарежда на 13-то място със сумата от 27 577,50 лв. за медии,  а партията на Слави Трифонов “Има такъв народ“ е назад в класацията на 18-то място с 18 100 лв. 

И в тази предизборна кампания има договори за безвъзмездно отразяване. Такива с телевизия “Евроком“ са сключили от “Движение на непартийните кандидати“, “Изправи се, България“, “БСП за България“, “Правото“ и “Пряка демокрация“. Тази практика е възприета и от ⅞ ТВ – тя е сключила един такъв договор със свързаната с нея партия “Има такъв народ“. Според телевизиите предизборните дебати също са безплатни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече