Business is booming.

Предупреждение за погребението на кралицата: Световните лидери да използват граждански полети

0

- Advertisement -

Чуждестранните управници и техните половинки, които планират да присъстват на погребението на кралица Елизабет Втора, ще трябва да се пътуват до Лондон с граждански полети и да не използват хеликоптери, съобщава Politico. 

Световните лидери също така няма да могат да използват служебните или личните си автомобили, за да присъстват на траурната церемония. Вместо това те ще трябва да бъдат транспортирани с автобуси.

Лондонското летище Хийтроу няма да бъде достъпно за частни полети или паркиране на самолети, се посочва в документа, цитиран от медията.

„Тези лидери, които настояват да пътуват с частен самолет, трябва да се насочат към „по-малко натоварени летища“, предупреждават от Обединеното кралство.

„Можете ли да си представите Джо Байдън в автобуса“, пита риторично един чуждестранен посланик, базиран в Лондон, през приложението Whatsapp.

Официалните документи, които медията цитира, потвърждават, че само държавните глави и техните съпрузи или партньори от всяка държава са поканени да присъстват на погребението, което се очертава да бъде едно от най-значимите международни събития, организирани от Обединеното кралство в последно време.

Присъствието само на държавните глави и половинките им е с цел да се избегне препълването на Уестминстърското абатство с множество хора. 

В документа, изпратен до задграничните посолства, се посочва, че Обединеното кралство „съжалява, че поради ограниченото пространство на държавната погребална служба и свързаните с нея събития не могат да бъдат допуснати други членове на семейството, персонала или антуража на основния гост“.

Държавните глави, които не могат да присъстват, могат да изберат някой друг за свой официален представител, например висш министър.

Според същия документ крал Чарлз Трети ще даде и прием за всички лидери в Бъкингамския дворец вечерта преди погребението.

Държавни глави ще могат да присъстват на полагането на тялото на кралицата и да оставят своите послания в книгата за съболезнования в Lancaster House веднага след това. Докато са в Lancaster House, чуждестранните лидери ще могат да отдадат почит към покойната кралица с продължителност до три минути, като всичко ще бъде записано от медиите.

Според цитираните документи от Politico мерките за сигурност в британската столица ще са повече от засилени и именно заради това световните управници няма да могат да използват личните си превозни средства.

В съответствие с правилата за периода на траур на правителството и „поради обширната церемониална програма, свързана с държавното погребение и логистичните предизвикателства, исканията за двустранни отношения няма да бъдат разглеждани по този повод“, се отбелязва още в съобщението.

След погребалната служба държавните глави ще бъдат ескортирани пеша до Dean’s Yard, все още на територията на абатството, за да присъстват на прием, организиран от външния министър Джеймс Клевърли, след което ще се върнат с автобус до Западен Лондон, за да вземат колите си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече