Business is booming.

Вижте колко ще ни струват изборите в чужбина

0

- Advertisement -

От общо 61 държави България е получила разрешение от 42 да проведе избори на тяхната територия. Това обявиха на брифинг представители на МВнР. Все още се чака позволение от Гърция, Белгия, Дания, Великобритания, Ирландия, Норвегия, Канада и Италия.

С решение на ЦИК в 61 държави трябва да бъдат разкрити избирателни секции на общо 734 места.

Активирана е и възможността за електронно подаване на заявление за гласуване в чужбина, като всеки българин зад граница може да направи това до 6 септември, уточниха представителите на МВнР.

„Призоваваме българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявления за гласуване извън страната. Предварителната им регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци за гласуване, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и най-важното възможност за максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас“, обясни Калин Анастасов – зам.-председател на работната група за изборите в МВнР.

По думите му вече има подадени около 2500 заявления. Ако се събере достатъчен брой, може да бъде увеличен и броят на секциите.

„В 00:00 часа на 17 август на страницата на ЦИК беше активирана възможността и за електронно подаване на заявление за гласуване в чужбина. Този процес приключва в 24:00 часа на 6 септември. В случай че бъдат събрани достатъчно брой заявления, съгласно Изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и борят на секциите в тях“, каза заместник външният министър и говорител на МВнР Костадин Коджабашев.

МВнР е заявило готовността си пред ЦИК да достави в секциите в чужбина и прибере обратно в България машини за гласуване, добави Коджабашев.

По думите му максималният брой на секциите с машини в чужбина е 310, като във всяка една секция трябва да бъдат доставени по 2 машини или общо 620.

В не повече от 40 места ще се проведат изборите в Германия, обясниха още представителите на МВнР. Те отбелязаха, че Русия също е дала съгласие за провеждане на избори, като България има готовност да организира вота в Москва и Санкт Петербург.

„Длъжни сме да уведомим нашите граждани и сънародници, че Федералното министерство на външните работи на Германия уведоми посолството ни в Берлин, че и на тези избори ще могат да бъдат проведени в не повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това означава, че очакваме изборите в Германия да могат да се проведат в около 85 секции“, отбеляза Анастасов и добави, че към посолство ни в Египет е отправено запитване за организирането на избирателни секции в Хургада и Шарм ел-Шейх.

Изборите в чужбина ще струват около 6,5 млн. лв., казаха от МВнР.

Направена е заявка до Министерския съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 бюлетини, добави Анастасов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече