Business is booming.

Трябва ли да си поставим четвърта доза ваксина?

0

- Advertisement -

За кои групи хора е препоръчителна четвъртата доза ваксина срещу Ковид-19? Кога да се постави тя и познати ли са страничните явления? Мненията на експертите по тези въпроси са твърде различни.

Коронавирусът си остава фактор, който оказва влияние върху живота ни. Междувременно 6,6 милиона германци са си поставили четвърта доза от ваксините – повечето от тях са над 60-годишна възраст. Има ли смисъл от нов бустер срещу Ковид-19 и ако да – кога? 

Кой трябва да си постави четвърта доза?

Мненията на експертите са разнопосочни. Постоянната имунизационна комисия в Германия до момента препоръчва четвърта доза на малка част от населението – пациентите с потисната имунна система, обитателите на социални домове, медицинския персонал и хората над 70 години. Европейската агенция по лекарствата и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията препоръчват обаче втора бустерна доза за гражданите над 60 години. Според тях това ще избегне по-големи вълни от заболявания и претоварване на болниците и през есента.

Според учените четвъртата доза може да помогне най-вече на онези, чиято имунна система не е реагирала оптимално на първите три ваксини. Рискова група тук са по-възрастните и хората със слаба имунна система. Изследвания на кръвта могат да помогнат за определяне на имунната защита. За момента обаче само при малко хора се наблюдава слаб имунен отговор, отбелязва Андреас Радбрух от Германския център за изследвания на ревматизма в Берлин. Според него при хора с добър имунен отговор на първите три ваксинации четвъртата не е необходима.

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах съветва в определени случаи четвъртата ваксина да се поставя и на хора под 60 години. Той препоръчва на по-младите да се консултират със семейния си лекар за втората бустерна доза. За хората под 60 години четвъртата ваксинация може да има смисъл в определени случаи, особено ако имат „много социални контакти“.

Колко време след третата доза може да се постави четвърта?

Четвъртата доза трябва да бъде поставена известно време след предишната имунизация или след боледуване – в идеалния случай не по-рано от шест месеца след тях. Според Постоянната имунизационна комисия обаче рисковите пациенти могат да се ваксинират и по-рано. Тя препоръчва все пак да се изчака поне три месеца. 

Този диапазон е необходим, тъй като оптималното развитие на имунните клетки се нуждае от време. Освен това трябва отново да се активират създадените преди това клетки на паметта, обяснява имунологът Кристиан Богдан.

Има ли допълнителни странични ефекти?

Отчетените странични ефекти при третата доза са сходни с тези от първите две ваксини. Експертите не очакват, че поставянето на четвърта инжекция ще увеличи броя на страничните реакции. Изследванията от Израел показват, че и четвъртата имунизация се понася добре от организма. 

Въпреки добрата поносимост е препоръчително преди поставянето на ваксина да се пресметнат ползите и рисковете, най-вече при млади хора, за които не е напълно ясно доколко е необходима допълнителна защита. 

Трябва ли да се изчакат адаптираните ваксини?

Наличните ваксини показват по-малка ефективност срещу разновидностите на Омикрон в сравнение с тази срещу  Делта вариантите на коронавируса. Moderna и BioNTech-Pfizer съобщиха, че техните адаптирани към новата мутация ваксини са показали добри резултати в тестовете. Проблемът е, че ефективността на ваксините досега е била измервана само въз основа на нивата на антитела в кръвта, а не въз основа на действителното протичане на инфекциите сред тествани субекти, както се изисква при официалните проучвания за одобрение. Все още не е ясно кога адаптираните ваксини ще бъдат пуснати на пазара.

Освен това вирусът продължава да мутира. Moderna и Biontech-Pfizer работят по адаптирането на ваксината към оригиналния вариант на Омикрон. Понастоящем обаче доминира друг вариант на инфекцията – Омикрон BA.5. Ето защо много експерти се съмняват дали добавената стойност на адаптираните ваксини ще е достатъчно висока за обществото като цяло.

Колко време продължава защитата?

Първите бустерни дози бяха поставени в Израел преди около година. Затова до момента няма наблюдения върху евентуалната дългогодишна защита. Първите изследвания сочат, че защитата от третата доза, също както и от предишните, прогресивно намалява в седмиците и месеците след ваксинацията. Но въпреки това тя остава висока. Проучване в САЩ показва, че защитата от хоспитализации два месеца след третата ваксинация е 91%, след четири месеца пък е 78%. Поради това много експерти смятат, че три ваксини при хора със здрава имунна система са достатъчни за изграждане на стабилна имунна защита срещу SARS-CoV-2.

Трите ваксинации могат да предпазят от тежки заболявания и смърт в дългосрочен план, но невинаги могат да предотвратят инфекцията, подчертава професор Радбрух. Все още не е ясно дали четвъртата ваксинация може допълнително да повиши защитата при хора със здрава имунна система – и за колко дълго.

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече