Business is booming.

Киселова: Изборите се превърнаха в игра на късмета

0

- Advertisement -

Когато се сформира служебен кабинет се търсят хора, които са запознати с тематиката и могат да навлязат бързо. Т. е да не се загубят в коридорите на властта. Също така да са с добро име в своите среди. Хората, които се съгласяват, не могат да участват в предизборната кампания, не могат да участват в листите. Това каза по БТВ преподавателят по конституционно право в СУ Наталия Киселова

Тези министри имат правомощия на всеки друг, но с уточнение, че държавният глава разпуска НС и няма да може да разчита на подкрепата му.  

Има две групи юристи, които предупреждават за проблеми, а други, които оправдават взетото решение и носят от 9 кладенци вода. През последните години сме свидетели на актове на НС, които трудно могат да бъдат оправдани. 

Конституцията не е посочила срок за разпускане на НС. Но практиката е след като се оповести, че не е възможно да се сформира правителство с третия мандат. Втори август според мен е разумната дата да се разпусне НС. Сроковете за предстоящите дни започват да текат от 3-ти август. 

Когато има спешни задачи, държавният глава заедно с парламентарните групи, но това трябва да е уточнено, могат да определят какво трябва да свършат. 


Тук не се мисли как оперативно до се вземе решение /бел. ред.  за шеф на КЕВР/. Предлага се да се върне предишния председател с изтекъл срок. Не зная дали г-н Иванов дали иска. Законът мълчи по този въпрос. добре е да се помисли за един от действащите членове или да се проведе процедура за нов председател.

В случая НС трябва да има акт, с който да уреди правните последици. Г-н Иванов може да бъде възроден до избор на нов председател. Законът не е добре написан. Много правомощия са дадени на председателя. Може да се промени правилника. С предложението за се възстанови г-н Иванов връщаме назад времето. 


Изборите се превърнаха в игра на късмета и на щастието. Свидетели сме на екзотични  ситуации и субекти. Всеки президент трябва да има телефоните на най-добрите експерти. Въз основа на личните си контакти може да прецени кои хора да покани за служебно правителство. Това отнема време-седмица, две. 


Когато една партия не е регистрирана, тя използва регистрацията на други. Ако създадат коалиция, те могат да използват регистрацията на коалиционните си партньори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече