Business is booming.

Президентът връчва третия мандат на БСП днес

0

- Advertisement -

Държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“, съобщиха от президентството. Връчването ще стане в понеделник в 17 часа на „Дондуков“ 2.

„Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност“, заяви председателката на „БСП за България“ Корнелия Нинова на проведените в петък консултации при президента. Нинова каза това в отговор на въпроса на Радев какво е виждането на БСП за съставяне на бъдещо правителство – изключват ли политически фигури или стоят зад идеята за експерти. Премиерът трябва да бъде излъчен от „Продължаваме промяната“, тъй като те са първата политическа сила и в една демокрация е редно първият да излъчи премиера, каза още Нинова. „Загрижени сме да помогнем на държавата“, каза Нинова след края на консултациите. Тя изведе като приоритети въпросите с инфлацията, доходите на хората и неравенствата.

В БСП имат три приоритета

От БСП бе декларирана готовност, че ако президентът реши да им връчи третия мандат за съставяне на правителство, ще положат усилия да проведат разговори, които да гарантират работещ парламент и правителство. Нинова изтъкна, че не биха преговаряли с ГЕРБ и ДПС. „Бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция“, посочи тя и допълни, че основата на тези разговори трябва да бъде програмата, изработени само преди седмици съвместно от „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“. От БСП си поставят три приоритета – първият е да продължат да бъдат социалната партия в правителството, вторият е стабилната икономика, третият – че борбата с модела на ГЕРБ и на Бойко Борисов трябва да продължи.

В петък Нинова каза още, че от БСП напълно разбират сложната ситуация, в която се намира страната. Тя изтъкна, че това правителство оставя България финансово стабилна, с рекорден ръст в индустриалното производство от 20 процента, който за първи път ни поставя на първо място в Европейския съюз. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече