Business is booming.

Вирусолог предупреди: Ковид е по-смъртоносен от обикновения грип

0

- Advertisement -

COVID-19 с новите му варианти все още е два пъти по-смъртоносен от грипа, затова всякакъв вид мерки, които биха намалили тази смърт, биха били полезни, заяви по Нова телевизия доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Леталитетът спадна и вариантът, който в момента шества в Европа, предизвиква по-малко жертви, но по-малко не означава никакви, подчерта тя.

По думите ѝ при новия подвариант на вируса един човек заразява 18 души без никакъв имунитет.

Маските помагат, категорична бе доц. Гломб и трябва да се носят на места, където е невъзможно да се проветрява, където се събират много хора и е невъзможно да се поддържа дистанция.

Помолена да коментира предложението за връщане на безплатните антигенни тестове в извънболничната помощ, тя посочи, че PCR тестът е много по-чувствителен и пробите от него могат да бъдат секвенирани, но е и по-скъп, което означава, че трябва да се плати от НЗОК, а доста хора не са здравноосигурени.

Доц. Гломб каза още, че от значение е не колко бустерни дози ваксина си си сложил, а колко скоро е била поставена последната:

Ваксинираният с втора доза през май е по-предпазен от ваксинираният с трета доза през ноември. Първичният имунитет се повишава много веднага след поставяне на бустера, но след 4 месеца избледнява, а след 6 месеца намалява драстично. И все пак не може непрекъснато да се бустерира, организмът започва да отговаря с антитела срещу първия вирус, с който сме се срещнали. Въпрос на баланс е, но имунолозите ще трябва да натрупат достатъчно данни, за да се произнесат“, каза вирусологът.

Доц. Гломб каза още, че данните за бивалентната ваксина срещу ухански вариант на вируса и Омикрон са много добри добри и през есента се очаква одобрение за поставянето им.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече