Business is booming.

НАП проверява 23-ма българи с имоти в Дубай

0

- Advertisement -

Националната агенция за приходите (НАП) е предприела кампания за проверка на 23-ма българи с имоти в Дубай. Това става ясно от публикувания годишен отчет на данъчната агенция за 2021 г.

Данъчната агенция не съобщава защо кампанията е насочена именно към Дубай, където е живял със съпругата си Палма назначеният през май миналата година изпълнителен директор на НАП Румен Спецов. От отчета става ясно, че в огромната си част кампанията още не е приключила.

„Приключили са 3 от проверките и ревизията (на едно от лицата, б. р.). За три от лицата не са установени данни за укрити доходи, за едното лице е установено, че не е местно. Изпратени са 2 запитвания за обмен на информация до Обединените арабски емирства (ОАЕ). Към момента продължават проверките на 19 лица“, пише в отчета, публикуван в средата на април тази година.

Друга кампания на НАП е била насочена към собственици на луксозни коли с марки „Ролс-Ройс“, „Ферари“, „Ламборджини“ и „Бентли“, придобити през 2019 г. „Възложени са 10 ревизии, като 8 от тях са приключили с допълнително установените задължения общо 55 хил. лв. Неприключилите възложени през 2020 г. 2 ревизии са приключили през 2021 г. с допълнително установени задължения в размер на 42 хил. лв.“, пише в отчета на агенцията.

От документа е видно, че данъчната агенция е проверила по-малко физически лица миналата година в сравнение с 2020 г. – 718 проверки за съпоставка на имущество и доходи на физически лица в сравнение със 793 през 2020 г., което е спад с 9%. Не се съобщава причината за намалението.

Други данни на НАП – предоставени в отговор на парламентарен въпрос на депутатите Георги Ганев и Мартин Димитров от „Демократична България“, не потвърждават в числа твърдението на директора на агенцията Спецов и на финансовия министър в оставка Асен Василев, че тя е пренасочила фокуса на контролната си дейност върху големите данъкоплатци.

В периода декември 2020 г. – април 2021 г., тоест в края на управлението на ГЕРБ, НАП е извършила 54 ревизии на големи и средни компании. Точно толкова (54) са направени и за същия период при управлението на Румен Спецов – декември 2021 г. – април 2022 г. По отношение на проверките, възложени на по-едри компании, действително има ръст, но той е под 5% – от 3073 при управлението на ГЕРБ до 3213 при Спецов. Що се отнася до всички останали данъкоплатци, има сериозно намаление на ревизиите – от 3676 за периода при ГЕРБ на 2968 при Спецов. За сметка на това обаче проверките на по-малките фирми са нараснали чувствително – от 68 745 при ГЕРБ на 74 249 при Спецов.

В отговора си до двамата депутати Асен Василев уточнява, че проверките се правят не само на база оценка на риска, но и по искане на самите данъкоплатци във връзка с установяване на задълженията им. При всички случаи обаче от данните не се вижда ръст на ревизионната дейност по отношение на едрия бизнес.

От годишния отчет на НАП става ясно, че издадените ревизионни актове общо през 2021 г. бележат ръст от 3.3% – от 7 984 акта през 2020 г. на 8 257 през 2021 г. Допълнително установените с тях задължения обаче намаляват – от 950 млн. лв. на 916 млн. лв., което е спад с 3.5%. Намалява и средният им размер – от 125 000 лв. на 111 000 лв.

От данъчната агенция обясняват, че спадът в определени показатели за извършваните ревизии се дължи на отправени покани от НАП към фирмите да подадат коригиращи декларации със съответните поправки.

В годишния отчет на НАП през 2021 г. се засича и влошаване на част от показателите за противодействие на данъчно-осигурителните измами. Изработените от агенцията доклади за данъчни и осигурителни измами са паднали от 83 през 2020 г. на 66 през 2021 г.

Засеченият брой участници в измами е паднал от 1331 на 743. Предполагаемият размер на нанесената щета на бюджета обаче е значително завишена – от 41 млн. лв. през 2020 г. на 145 млн. лв. през 2021 г. Въпреки това установените задължения за внасяне по ревизионни актове, изготвени въз основа на докладите, също намаляват – от 27 млн. лв. на 17 млн. лв. Срещите с данъкоплатци за предотвратяване на измами и доброволно коригиране на неизрядно поведение са били едва 20 на фона на 55 през 2020 г.

От НАП коментират, че и през 2021 г. основният подход при превенцията на данъчните измами е бил насочен към „постигане на резултати чрез провеждане на активен диалог и сътрудничество с бизнеса, извършване на постоянен мониторинг на задължени лица, организиране на срещи между бизнеса и НАП и изпращане на уведомителни писма“.

„Мярката има превантивен характер и цели промяна на поведението на наблюдаваните лица и предпазване на добросъвестни данъкоплатци от въвличането им в схеми на данъчни измами или отклонение от облагане“, пише в отчета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече