Business is booming.

Външно с остра реакция срещу кампанията на Руското посолство за събиране на средства за агресията в Украйна

0

- Advertisement -

Божидар Божанов сезира Фейсбук, адвокат прати писмо до прокуратурата

Министерството на външните работи реагира остро срещу благотворителната кампания на Руското посолство за събиране на средства в помощ за руските военни, участващи във войната в Украйна, наричана от Кремъл „специална военна операция“.

„Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация, са абсолютно недопустими“, категорични са от ведомството.

От там посочват още, че банкови преводи към посочените от Руското посолство сметки няма как да бъдат извършени, тъй като те са обект на ограничителни мерки на Европейския съюз. „България напомня позицията си, че категорично осъждаме руската агресия срещу Украйна, която представлява грубо нарушение на международното право“, казват от Външно.

Междувременно адвокат Стоян Мадин обяви, че е сезирал прокуратурата по случая да провери дали има съучастие във военни престъпления под формата на помагачество от български граждани или чужденци, намиращи се в България, чрез предоставяне на финансови средства за подпомагане на руски военни, които може да са извършили военни или други международни престъпления. Веднъж сезирана, прокуратурата е длъжна да образува поне проверка и да се мотивира има ли достатъчно данни за престъпление. Ако отговорът е положителен, трябва да се образува разследване.

„Прочетох, че руското посолство набира пари за финансиране на войната на Путин. Смятам че това е скандално. Затова се свързах с официалния контакт на Мета (Фейсбук) и изпратих публикацията, за да оценят спешно дали това не нарушава правилата“, съобщи министър Божидар Божанов.

Преценката е тяхна, включително за времето, в което да реагират. Но не е редно платформата да се използва за финансиране на агресора, допълни той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече