Business is booming.

Експерт: Самолетът фантом може да е излетял от Русия

0

- Advertisement -

Самолетът нарушител, който навлезе във въздушното пространство на 7 държави, сред които и България, може би е излетял не от Литва, а от руска територия. Той има много подробен маршрут. Това допусна авиоекспертът по безопасност на полетите Ангел Борисов пред bTV.

Полетът на превозното средство, което е на повече от 60 години, започва от Литва, минава през Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия и каца на частно летище между Търговище и Шумен.

„Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или т.нар. система air policing. Той е тествал абсолютно всички държави, това не е случаен и любителски полет – да прелети от един до друг пункт и да загуби радиовръзката. Това е много добре планиран полет“, смята Борисов.

Според авиоексперта най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали. „Те не охраняват само Черно море, още преди да навлезе на река Дунав от Сърбия те веднага е трябвало да се задействат, тъй като той е прелетял над атомната ни централа, което може да породи даже международен скандал, че въобще не охраняваме централата“, добави Борисов.

Основната версия, по която разследващите работят, е, че летателният апарат е бил откраднат.

Вътрешният министър Бойко Рашков отрече версията, че самолетът е излетял от Русия. „Поддържаме активна връзка с колегите от Литва и Унгария, откъдето вече имаме информация“, каза той пред bTV. По думите му „първоначалната оперативна информация е доста богата и обещава, че това, което е извършено, ще бъде на 100% установено и доказано“.

Той отказа да коментира лицата, които са пътували в самолета, за да спази „процесуална дисциплина“.

Самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа, съобщиха от Министерството на отбраната. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш.

„В нито един момент самолетът не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, тоест труден за прехващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал и в момента МО извършва съответните действия за установяване на причините“, увери вчера военният министър Драгомир Заков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече