Business is booming.

Депутат от ПП каза дали България ще праща оръжие на Украйна

0

- Advertisement -

Въпросът за оказване на военна помощ на Украйна е приключен, заяви депутатът от “Продължаваме промяната“ проф. Благовест Белев пред бТВ. 

Повод за изказването му стана нота, с която вчера украинският посланик Виталий Москаленко е поискал оръжие за Украйна от външното ни министерство. Става дума за съветско, старо въоръжение, с което Украйна може да борави и има нужда точно от него. Искането идва само месец след решението на Народното събрание страната ни единствено да ремонтира украинска бойна техника, но не и да предоставя оръжие на Киев.

„Парламентът се е произнесъл достатъчно ясно, дал е мандат на правителството и не виждам основание и необходимост за ревизия. Считам, че въпросът е приключен“, каза Белев и припомни, че вече даденият политически отговор от наша страна е да бъдат предоставени единствено средства за самозащита на населението и армията и решение за ремонт на украинска военна техника.

Депутатът каза, че всички коалиционни решения първо минават през коалиционен съвет, а на този етап той няма информация да се планират подобни дискусии.

“Това, че посланикът разполага с информация за нашата армия не изненада никого. В съвременния свят има все по-малко тайни, особено в сфера като отбраната“, коментира Белев факта, че украинският посланик Виталий Москаленко има точни данни с какво оръжие разполага България.

Белев подчерта, че няма да бъде предоставена исканата от Москаленко стара съветска техника на Украйна.

Според регионалния министър Гроздан Караджов само Народното събрание може да реши дали да бъде оказана военна помощ на Киев. Според него, ако наистина се стигне до гласуване в правителството, отговорът щял да е положителен. Министърът обаче подчерта, че засега въпросът не е прерогатив на правителството.

“Нямам представа какво ще се случи в парламента и бихме се превърнали в гадатели, ако отговарям произволно на такива въпроси“, заяви лаконично Караджов пред водещия на сутрешния блок на бТВ. И допълни, че опитът да се вкара интрига в коалицията няма да успее.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече