Business is booming.

„Възраждане“ всяха паника в парламента: Има авария в АЕЦ „Козлодуй“

0

- Advertisement -

Твърдения за сериозна авария в АЕЦ „Козлодуй“ отправи от парламентарната трибуна Цончо Ганев от „Възраждане“. Управляващите отрекоха и обвиниха партията на Костадин Костадинов във всяване на паника. 

Според Ганев по време на планов ремонт на един от блоковете е възникнал пожар след разлив на масло, но това е било скрито.

Вицепремиерът Асен Василев отрече да е имало подобен сигнал, или поне да му е докладвано за такъв. „Предполагам, че то най-вероятно не се е случвало или доклад не е стигнал до мен, защото ако има такъв сериозен инцидент, това би следвало да бъде докладвано“, заяви Василев. Той изтъкна, че при условие, че от Агенцията за ядрено регулиране не са сигнализирали правителството, означава, че подобен инцидент не е имало.

От „Има такъв народ“ бяха по-крайни по отношение на твърдението за „сериозна авария в АЕЦ „Козлодуй“. „Това, което направи г-н Цончо Ганев граничи с престъпление, не може с лека ръка да се говори за авария, вие нямате идея за какво говорите, свалете си ръцете от АЕЦ „Козлодуй“ и не си правете личния ПР с подобни простотии“, каза Виктория Василева от ИТН.

А от БСП обвиниха „Възраждане“ във всяване на паника сред българския народ.

„Свързах се с АЕЦ „Козлодуй“ – имало е задимяване във връзка с омасляване на топлоизолация, не е имало прекъсване на работата и такъв инцидент, за какъвто се говори. Държа да се наложи възможно най-сериозното наказание за всяване на паника сред обществото, защото тези хора използват лъжата и страха, за да вадят политически дивиденти. Това са хора, които си играят със страха на гражданите и не трябва да се допуска в българския парламент“, каза Драгомир Стойнев от БСП.

„Истината винаги излиза наяве“, пък заяви лидерът на националистите Костадин Костадинов.

Друга тема, по която вицепремиерът Асен Василев отговори на депутатско питане, бе как са разходвани средствата за бежанците.

Разходват се евросредства от оперативни програми, обясни Василев в отговор на въпрос от Деница Николова от ГЕРБ-СДС. „Вчера вицепремиерът Калина Константинова ни обясни за едни 148 милиона евро набързо. За тези три месеца разходваме средства – до каква степен те са от държавния бюджет и до каква степен са от Европа?“, попита Николова.

За първия месец средствата са от националния бюджет – над 15 милиона, за април са 56 милиона лева с постановление на Министерския съвет за покриване на разходите по настаняване и интегриране на бежанците. Очаква се подобна сума и за май. Общата сума, одобрена от Брюксел, е 148 млн. евро. До момента с постановление на МС са разходвани 60 млн. лева, а остатъкът ще се разходва до края на годината, отчете Василев.

Средствата, необходими за здравната система и образователните им нужди, също ще излизат от сметката на Националния фонд с пари от ЕС, обясни той. По думите на вицепремиера подробно разписани са и средствата за Гранична полиция, за МВР и за Агенцията за българите в чужбина.

„За последните два месеца – това е европейско финансиране. Оперативните програми имат ясни процедурни правила. Как разходваме тези средства при липса на публичност, която има елемент на проверка от Европа? Числата ви с вицепремиера Константинова не се припокриват. Мерките не са много ясни“, контрира Николова от ГЕРБ-СДС.

„Ясно е за какво се разходват средствата – хотел по хотел. Действа се авансово, а ако комитетите по наблюдение на програмите не одобрят преструктурирането на оперативните програми, средствата ще дойдат от националния бюджет. В момента може да разходваме европари по опростена процедура, одобрена от ЕС, добави още вицепремиерът Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече