Business is booming.

Американски изтребители F-35 пристигнаха да пазят небето ни

0

- Advertisement -

Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза „Граф Игнатиево“ като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от НАТО, предаде БНР.

Съобщението е на Съюзническото въздушно командване на НАТО в Туитър, но в него не се посочват броя самолети, които участват в Air Policing.

В края на май трябваше да приключи мисията на четири нидерландски F-35 у нас, но в настоящото съобщение се набляга, че американските изтребители са се присъединили към мисията на Нидерландия.

В съобщението на базираното в база Рамщайн, Германия, командване се посочва, че разполагането на американски F-35 у нас изпълнява „мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг“.

За възможността  американски изтребители да се включат като подпомагащи българската авиация, се разбра още в средата на май т. Тогава военният министър Драгомир Заков обяви, че е преговарял в Пентагона за осигуряването на самолети, които да пазят небето ни между сега наличните МиГ-29 и бъдещите ни нови F-16. Заков беше част от водената от премиера Кирил Петков делегация в САЩ. Военният министър каза, че основната част от посещението в САЩ е било свързано с енергийната сигурност, но той е провел допълнителни срещи в Пентагона по въпроси, които са в ресора на Министерството на отбраната.

„Разговаряхме и за възможностите за „еър полисинг“ в България – да се осигурят самолети между наличните МиГ-29 и очакваните F-16″, заяви след връщането от САЩ Заков. Той подчерта, че все още няма конкретни резултати и всичко е в процес на развитие. По думите му от наша страна са били поставени правилните въпроси. “Мисля, че от американска страна бе чуто много добре това, което ние искаме и това, което нас ни притеснява“, каза министърът.

Относно машините, които евентуално трябва да осигурят охраната на българското небе до идването на новите F-16, министърът каза тогава, че става въпрос за опции, при които подобна празнина може да бъде запълнена.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече