Business is booming.

Неразбориите с настаняването на украински бежанци продължават

0

- Advertisement -

Неразбориите с организирането на престоя на украински бежанци в България продължават с пълна сила.

Вчерашният опит на Калина Константинова да изплаши украинците порази и хотелиерите. Те недоумяват кой как ще извозва групите, след като вицепремиерът обяви, че програмата за разселване спира. Тази сутрин хотелиери от морските курорти заявиха, че при тях все още стоят хиляди хора. В суматохата вчера шефката на агенцията за бежанците Мариана Тошева каза, че не са преместени към 5000 души. Ясно е, че изпразването на стаите няма да приключи днес, макар да изтича тримесечната програма за настаняване. Формално мнозина от украинците могат да стоят до утре на обед.

Все по-голяма част от тях или се връщат в Украйна, или търсят квартира у нас на общ принцип, или отпътуват за други европейски държави. Хората продължават да твърдят, че липсва информация къде точно държавата смята да ги премести. Същевременно все повече са данните, че украинци напускат и държавните бази в планините, след като току-що са пристигнали.

Вчера Константинова заплаши още, че украинците, които отказват да се местят, ще бъдат настанени в бежанските центрове в Елхово и Сарафово. Това няма как да е решение, защото капацитетът им е малък (в Елхово, например – 1700 души). От обясненията на официални лица днес се подразбира,че това ще е временна мярка, тоест там ще нощуват хората, които не са направили своя избор как да постъпят. „Буферните центрове в Сарафово и Елхово са възможност за 72-часова мярка – за да се отсеят наистина тези хора, които искат да останат, да се възползват от възможностите за подслон и прехрана от тези, които не искат“, заяви пред БНР депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече