Business is booming.

Крие ли приватизаторът Красимир Дачев агентурното си име от „Държавна сигурност“?

0

- Advertisement -

Представящият се за бизнесмен Красимир Дачев, назначен за милионер от задкулисието на ДС като чирак на Исмет Шабан – Стария Фатик, е познат в обществото с лустросана биография, пълна с манипулации и откровени лъжи.

На сайта на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) са публикувани биографични данни на милиционерския син в качеството му на зам.-председател на Управителния съвет на БТПП.

Въпреки разкритията на сайта Narod.bg, че тези биографични данни са пълни с лъжи и копиране на чужда биография, манипулациите продължават да стоят на сайта на палатата.

По този повод източник на сайта с контакти в левицата твърди сензационно, че още от 70-те години на XX век Красимир Дачев бил свързан директно с БКП.

В този смисъл информаторът на Narod.bg директно попита: През коя точно година ликвидаторът на бизнеси е получил партийната си книжка в БКП и какво е агентурното му име в „Държавна сигурност”?

Няма място за съмнение, че Красимир Дачев е бил в тясна връзка с метастазите на репресивния режим. Сайтът вече осветли няколко важни момента от житието на приватизатора, които не биха били възможни без височайшата подкрепа на Българската комунистическа партия и одобрението на всевластната „Държавна сигурност”.

Припомняме само най-показателния факт:

– През 1974 година синът на милиционерския прислужник от Троянско Банчо Дачев Банчев завършва висшето си юридическо образование в СУ „Св. Климент Охридски“ – София. Десетина години по-късно е изпратен да специализира американско право и правни институции в Залцбург, Австрия? Във време, когато обикновените българи не ги пускаха на екскурзия в Румъния, Красимир Дачев получава задача да учи американско право във вражеска Австрия? Може, но само за агенти на ДС.

А ето и лустросаната биография на „бизнесмена”, пробил като момче за всичко на Исмет Шабан – Стария Фатик:

В CV-то на беловласия схемаджия пише, че е бил ръководител „Корпоративни финанси“ в Международна банка за търговия и развитие (МБТР) и консултант на „Нестле Швейцария”, „Американ Експрес”, „Америкън Игъл Корпорейшън” – САЩ, СРС-САЩ. 

Пълни глупости! Всъщност, Красимир Дачев никога не е заемал длъжността ръководител „Корпоративни финанси“ в МБТР. Истината е, че през 90-те години на ХХ век Красимир Дачев работи като юридически консултант на повикване и като личен сътрудник на г-н Бони Бонев в отдел „Корпоративни финанси“ в „Международна банка за търговия и развитие“ АД (МБТР).

„Нестле Швейцария”, „Американ Експрес”, „Америкън Игъл Корпорейшън” – САЩ, СРС-САЩ са били клиенти на МБТР и контактите на Красимир Дачев с техни представители са били осъществявани единствено в тази връзка, без лицето Дачев да има нещо с компаниите извън дейността на МБТР.

Интересно е да се отбележи, че в тези биографични данни е записано и че Красимир Дачев е почетен гражданин на община Аристотелес, Гърция. Колкото и щателно да проверявахме тази информация, не получихме официално потвърждение, вероятно отново иде реч за тенекиена звезда на ревера.

Ако се окаже обаче, че тази информация е вярна, трябва непременно да попитаме компетентните органи за какви точно заслуги Красимир Дачев е получил такова почетно гражданство и дали то не е купено с крадени пари с цел поредната фалшива самореклама.

Любопитно е и друго – дори след сезиране на председателя на Българската търговско-промишлена палата за менте биографията на неговия заместник, Цветан Симеонов заявил, че каквото и да е написал в биографията си Красимир Дачев, това си било негова работа и БТПП нямала отношение към достоверността на тази информация.

Само че по този начин БТПП лъже не само своите български и чуждестранни партньори, но и се компрометира като организация, след като позволява зам.-председателят на УС да представя откровено лъжливи данни за своето житие-битие.

Става въпрос за „бизнесмена“, който открадна акциите на „Свилоза“ от законния им собственик, който източва български фирми през люксембургски офшорки и се вписва като член на Бордове на търговски дружества с помощта на подписани от него декларации с невярно съдържание.

На какво ли тогава може да се дължи тази упорита закрила на Дачев? След извършена проверка в независими източници, установихме, че както председателят на БТПП Цветан Симеонов, така и представители на висшето ѝ ръководство са били сътрудници на ДС.https://www.bcci.bg/managementhtm1.html

Това може би дава отговор на въпроса защо така упорито босът на БТПП защитават своя човек с няколко лица – Красимир Дачев.

Прави впечатление също така, че Красимир Дачев сам написал в биографията си, че е носител на:

– ,,Народен орден на труда-златен“ /Указ 1097 от 05.06.1980 г./

– орден „Червено знаме на труда-златен“( Указ 720 от 05.03.1984 г.).

Младите българи може и да не знаят, но малко по-възрастните са наясно през 1980-а и 1984-а кой и за какви услуги и заслуги получаваше медали и и пред коя служба е минавало одобрението за всеки конкретен „получател”. Правилният отговор отново е „Държавна сигурност”…

Всичко гореизложено поставя въпроса каква организация е БТПП – модерна, отворена към развитие и подкрепа на бизнеса и инвестициите в България или гнездо на кадри на ДС? Ако е второто, това е много жалко за България след 30 г. уж демократичен преход.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече