Business is booming.

Професорка от БАН: Мощите на Методий са абсолютен фалшификат

0

- Advertisement -

Преди дни в България с почести пристигнаха мощите на Св. Св. Кирил и Методий. Те са оставени за поклонение в „Св. Неделя“ и вече два дни пред храма има огромни опашки от вярващи, които искат да се поклонят пред тленните останки на братята просветители.

В същото време в обществото има дебат дали тези мощи са истински или фалшификат.

Според проф. Лиляна Симеонова, историк от Института по балканистика на БАН, мощите на Методий са абсолютен фалшификат, тъй като не е ясно къде е погребан той. По думите ѝ бизнесът с мощи и християнски светини е изключително доходоносен и често се случва да се прекланяме пред фалшификати.

„Живеем в XXI век, не е достатъчно вече някой Божи човек да каже нещо и всички да му вярват. Има наука, има и вяра. Аз съм от страната на науката“, каза пред bTV Симеонова и подчерта: „Няма никакви документални сведения и досега къде е гробът на Методий или мощи, които са били почитани. Някой е излязъл и е показал костици, за които твърди, че са мощите на Методий. Никой не може да каже днес каква част от реликвите в християнския свят не са фалшификати. Това е един печеливш бизнес, който съществува от първите столетия след Христа. След като не можем да правим ДНК анализ, можем да правим само индиректни изследвания и да казваме, че „има голяма вероятност“. Който си вярва, си вярва. За нас е важно хората да разберат дали науката е намерила или не е намерила сведения. Ако съберем всички „оригинални“ седем пирона от кръста, ще напълним един сандък с желязо. За се направи изследване, първо църквата трябва да те допусне, но тя не го прави. Нито историците, нито археолозите сме установили, че мястото, което се посочва, е гробът на Методий“.

Тезата подкрепи и историкът Тодор Чобанов. „От три века се търсят мощите. Св. Кирил почива при посещението си във Вечния град. И е погребан в доста известната базилика „Сан Клементе“. За Методий нещата са още по-сложни, 11 места спорят за неговата епископия. Гробът му не е намерен“, коментира пред Bgonair Чобанов.

Според протойерей Георги Чирганов доводите на науката са „аргументи с общ характер“. „Това е въпрос на вяра и лично отношение на всеки един човек“, каза той. Чирганов показа официални документи от гръцка страна за автентичността на реликвите и подчерта, че за Българската православна църква това е достатъчно свидетелство за достоверност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече