Business is booming.

Кирил Петков в Рим, обсъжда българското вето за Скопие с Марио Драги

0

- Advertisement -

Премиерът Кирил Петков и водена от него делегация пристигнаха в Рим, където по традиция България отбелязва празника на славянската култура и писменост с аудиенция при папата и поклонение пред свързаните със св. св. Кирил и Методий места там.

От няколко години това прави и македонска делегация. И ако през годините имаше допирни точки на празненствата, то тази година ситуацията е по-скоро враждебна.

Папа Франциск ще посрещне българските представители на 23 май, а македонските на 24 май.

Премиерът ще се срещне с италианския премиер Марио Драги на 23 май, а македонският министър-председател Димитър Ковачески ще обядва със Супер Марио на 24 май.

В делегацията на българския министър-председател за римските тържества са вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова, както и министрите на образованието и външните работи. Културната делегация включва писателя Георги Господинов и синодални дейци.

До миналата година част от честванията се провеждаха съвместно с гостите от Северна Македония, тази година това не се предвижда. Поне официално.

Според македонски източници двамата премиери ще се срещнат утре, преди Кирил Петков да отпътува за България.

Двете делегация имат почти идентична програма с един ден разлика. Денят за България е утре, а за македонците – на 24 май.

Говорител на кабинета на Марио Драги съобщи на EURACTIV България, че сред основните теми между българския и италианския премиер ще залегне българското вето за започване на преговори за членство в ЕС на Северна Македония, както и войната в Украйна и ембаргото за руски газ.

В подкрепа на повечето си колеги от ЕС Драги ще се опита да убеди българската страна да вдигне ветото за Скопие и РС Македония да започне преговори за членство. Италианската страна смята, че „започването на преговори не компрометира българските искания, свързани с подобряване на отношенията между Скопие и София“, уточни за EURACTIV италиански дипломатически източник. „В процеса на преговори България ще има редица възможности да блокира членството, ако Северна Македония не следва препоръките и не изпълнява поети задължения“, посочи италианският източник, който припомня, че жертва на българското вето е и Албания, а Тирана е традиционен италиански партньор и нещо като символичен протекторат.

За италианските наблюдатели е трудно да си обяснят как само преди 4 години и Зоран Заев и Бойко Борисов отбелязаха заедно в Рим празника на Светите Братя, нещо което направи заедно с колегата си от Скопие миналата година и президентът Румен Радев. За наблюдатели на балканската политика на Апенините остава трудно за разбиране как само до преди време България беше сред основните застъпници на разширяването на ЕС в Западните Балкани, а сега застава на пътя им.

Брюксел полага усилия да убеди София да даде зелена светлина за начало на преговорите на Албания и Северна Македония следващия месец на Европейската среща на върха за Западните Балкани. Затова и римското рандеву на двамата балкански премиери ще мине под този знак.

Автор: Антония Коцева, Юрактив.бг

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече