Business is booming.

Слави заговори във Фейсбук срещу управлението. Даниел Лорер: Мрън-мрън

0

- Advertisement -

Броени часове преди коалиционния съвет да обсъди антикризисните мерки, по тях говорят само представители на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. БСП и ИТН подчертано отсъстват от лансирането на различните предложения, въпреки че в последните дни основно социалният министър Георги Гьоков говореше за пенсиите например.

Днес в сутрешните блокове на телевизиите имаше офанзива от представители на ПП – Венко Сабрутев по Нова телевизия, Даниел Лорер по БНТ, Андрей Гюров по бТВ, обобщават от в. Сега. Участията им не родиха големи новини след това, което се разбра вчера за основните идеи. Сигналите за напрежение в коалицията бяха неглижирани. На въпрос как ще коментира поста на Слави Трифонов от снощи, че в управлението на страната напоследък „стават непонятни неща“, Лорер днес заяви: „Звучи ми като мрън-мрън“.

„В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв. Ние ги слагаме на масата и се надяваме в коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това“, коментира още Лорер. Според него, корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което ПП предлага като инфлационни мерки. „Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги намери навреме. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която поне да намери европейските средства у нас“, каза той.

“Надявам се, че г-н Трифонов е подведен. Основното, казано от него е, че антикризисните мерки не са комуникирани с партньорите и едва ли не ПП прави каквото си иска”, коментира и депутатът Венко Сабрутев по Нова тв. Според него, всяка партия е имала възможност да предложи мерки, които след това са обсъдени в МФ.

„Не знам откъде г-н Трифонов черпи тази информация, той не участва нито в лидерския съвет, да не говорим в експертните съвети, където се събираме всички представители на коалицията“, коментира и депутатът на ПП Андрей Гюров пред бТВ. Той обяви диалога за „изключително важен“.

Въпроса с напреженията в коалицията коментира днес и депутатът от ДБ Мартин Димитров. „Комуникацията вътре в коалицията драматично трябва да се подобри. Трябва да се правят срещи по-често, да се взимат общи решения, да няма индивидуални изпълнения”, заяви той пред Нова тв. „Не се вади по този начин извън кухнята такъв казус, а се търси неговото решение. Ситуацията е изключително сложна, води се война на 400 км от България. Нека търсим решенията, а не скандалите”, призова Димитров.

Недоволни от диалога по мерките са и синдикатите, които утре ще участват в протестите на различни групи в София. Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, каза днес пред БНТ, че научават от медиите какво предлагат управляващите. Манолов например изрази учудване за кого се вдига таванът на пенсиите на 3400 лв., като сподели сметки, според които човек, осигурявал се само на максимален осигурителен доход, ще получи малко над 1800 лв. пенсия.

Губим работни места, без да увеличаваме безработицата, защото намалява работната сила, коментира и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Лидерът на „Има такъв народ“ вчера нападна коалиционния партньор „Продължаваме промяната“. В свой пост във Фейсбук Слави Трифонов упрекна най-голямата партия в коалицията, че няма диалог, че се говорят неверни неща и партията си прави каквото си иска. „Защо казвам всичко това? Казвам го като предупреждение. Надявам се да са ме разбрали.“, пише Трифонов, като сочи серия от примери от последните седмици.

Предупреждението идва на фона на течащ коалиционен съвет за антиинфлационната политика на правителството. Още днес сутринта стана ясно, че напрежението расте, след като председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН обяви, че с партията не са консултирани някои от шумно рекламираните мерки като въвеждане на отстъпки по бензиностанциите и увеличение на пенсиите.

Ето целия пост на лидера на ИТН:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече