Business is booming.

Президентът Радев: Сега най-малко имаме нужда от нови избори

0

- Advertisement -

В момента най-малко имаме нужда от нови избори. Най-вече имаме нужда от отстояване на българския интерес. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя пред Паметника на незнайния воин по случай 9 май.

Традиционният марш на Безсмъртния полк в София ще тръгне именно от това място. Тази година от „Демократична България“ поискаха маршът, който се прави всяка година в памет на загиналите във Втората световна война и е най-популярен в Москва, да бъде забранен.

След церемонията държавният глава се спря пред журналисти.  Помолен да коментира думите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, че до юни на практика има възможност за развитие на отношенията между България и РСМ, президентът Радев каза, че е крайно неуместно и нездравословно да се поставят ултиматуми“.

Относно отношенията със Северна Македония, Радев каза, че натиск върху България е имало и миналата година.

„Може да се удържи на този този натиск, когато има ясни позиции. Не само съм го удържал, а и служебното правителство отстояхме нашата позиция. Трябва да се отстояват правата на човека в Р Северна Македония, трябва да се премахне езикът на омразата. Предстои да видим дали правителството ще удържи“, обясни Радев.

Държавният глава коментира и темата за зависимостта на България от руски енергийни източници.

„Трябва да се отчете, че българите са енергийно най-бедните. Ние сме зависими от руския петрол и газ, за разлика от други държави в ЕС. Трябва да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Рисковете от това са една чудовищна инфлация, при която много малки и структуроопределящи предприятия да не издържат“, добави държавният глава.

Румен Радев бе попитан и за напрежението между него и вицепремиера Корнелия Нинова.

„Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Това са частни фирми, но важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства“, заяви Радев.

След обяд в София на метростанцията на НДК „Звукът на метрото“ – с танц, цирково изкуство и вариететен спектакъл, ще бъде отбелязан Денят на Европа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече