Business is booming.

Румен Радев: В момента се вихри антибългарска кампания в нашата съседка РС Македония

0

- Advertisement -

Убеден съм, че европейската перспектива на РС Македония няма алтернатива. Това е стратегическата цел не само на българската външна политика, но и на нашата държава като цяло, на нашето общество, това заяви президентът Румен Радев на откриването на Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“.

„Убеден съм, че желанието на хората от двете страни за пълноценно общуване без прегради и граници ще доведе до отпадане на изкуствените разделения. За да се случи това, обаче, има и много работа. Работа, която България е вършила през годините. Всички знаем, че за последните 3 десетилетия България направи много за развитието на приятелските отношения. Ние бяхме винаги там, с протегната ръка за помощ. Ние безусловно подкрепяхме членството на РС Македония в НАТО. Но ако искаме нашите отношения да се развиват прогресивно, ние трябва да бъдем откровени в нашия диалог. В момента се вихри антибългарска кампания в нашата съседка РС Македония“, допълни Радев. 

По думите му процесите на сближаване са блокирани. „Престоят важни решения и нелека дилема – как да направим така, че най-бързо да започнат преговорите за това Северна Македония да влезе в ЕС, като в същото време защитим правата на македонските българи. Ясно е – трябва да търсим компромиси”, каза още държавният глава. И допълни, че най-важно е езикът на омразата да бъде прекратен.

„Не мога да приема, че младото поколение в нашата съседка се възпитава в дух на омраза към българите. Това е недопустимо. Не мога да направя компромис с нашата отговорност като демократична държава с бъдещето на ЕС”, обясни Румен Радев.

Президентът заяви, че натискът към България за съгласие за започване на преговори на Република Северна Македония с ЕС е огромен. „Натискът е огромен, за съжаление, и това е парадоксално – натиск към държавата членка в голямата си част, в по-малката част – към страната кандидат, натиск заради неразбирането на дълбочината на историческите проблеми“, заяви държавният глава.

Президентът посочи, че натискът е бил особено силен миналата година на проведените два европейски съвета, които бяха готови да разгледат въпросите по разширяването, но това не се случи понеже българската позиция беше отстояна.

Румен Радев каза, че големият въпрос, който предстои пред българската политика и общество, е кога България ще даде съгласие за начало на преговорния процес. „Винаги съм твърдял, че това трябва да бъде след като се промени конституцията и се впишат македонските българи на равноправна основа с другите части от народи“, припомни президентът.  Според него това трябва да стане преди началото на започване на преговорите, защото, по думите му, вече има много събития  и процеси, които ни доведоха до положение да загубим доверие.

„От почти пет години имаме Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но какво се случи до момента – нима нещо се промени в политически план, единствено нотата до ООН. Каква е гаранцията, че следващите пет години нещо ще се промени в положителна посока. Какви са механизмите, с които ЕС ще гарантира не просто нашия национален интерес, ще гарантира своята устойчивост по този проблем – дали в процеса по стабилизиране и асоцииране, дали в преговорната рамка, с каква пътна карта, или ще ни се предложи да направим едностранни декларации, които нямат правнообвързваща сила“, каза още Радев.

Държавният глава заяви, че промяната на конституцията и вписването на една думичка „българи“ редом с другите части от народи означава, че РСМ приема европейската идея и Копенхагенските критерии. Радев коментира, че, ако парламентът на РСМ и управляващите нямат политическата воля да демонстрират съгласие с Копенхагенските критерии за членство в най-важната им част- човешките права и недескриминация, тогава за каква национална цел говорим в нашата съседка да се стреми към ЕС. Президентът добави, че вписването на македонските българи в конституцията ще бъде ясен знак и категорична заявка, че РСМ е готова, като консолидирана политика и консолидирано общество, да бъде член на ЕС.

Президентът Радев заяви още, че той е „за“ да отворим вратата на преговорите, когато видим ясни гаранции за устойчив и необратим процес по защита на нашето културно-историческо наследство.

Георги ДимитровДнешната конференция надхвърля измеренията на българската вътрешна и външна политика, но тя се случва, благодарение на вашата активна позиция през годините по въпроса за нашите отношения с Република Северна Македония, обърна се президентът Радев към присъстващите на форума.

Държавният глава им благодари за това, че допринасят за искрените отношения на приятелство и добросъседство, за възможността да се преодоляват идеологемите на тоталитарния югославски режим, които възпрепятстват обмена – културен, социален, икономически, между хората от двете страни на границата.

Георги ДимитровФорумът се провежда в деня, в който се отбелязват 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев. Събитието се провежда в Националния дворец на културата под патронажа на държавния глава Румен Радев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече