Business is booming.

Президентът: Хората, които вземат решение за предоставяне на оръжие, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите

0

- Advertisement -

Хората, които вземат решение за това дали България да предостави оръжие на Украйна, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите – това е позицията, от която трябва да се водят. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. По думите му е важно българите да чуят аргументите на политическите сили, с които те ще вземат своето решение. Държавният глава призова за разум и отчитане на всички фактори.

България е солидарна със своите партньори и съюзници, но много хора говорят без да имат собствено мнение, посочи президентът в отговор на журналистически въпрос. Той поясни, че мнението на тези хора зависи от това какво ще кажат партньорите на страната – ако според тях не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и има ескалация, те са съгласни, но в случай, че партньорите призоват оръжие да бъде предоставено, те започват да правят точно това.

По думите на държавния глава милитаристичните настроения и непрекъснатото настояване за предоставяне на оръжие на Украйна идват от хора, които не правят съществени разлики между България и други страни от ЕС. „България е много по-близо до този конфликт, имаме реална обща граница по Черно море и за разлика от нашите партньори, имаме огромна историческа диаспора там“, посочи Румен Радев. Той добави, че България е и силно зависима от руския газ, за разлика от страни като Испания, които разчитат едва на 6% доставки на газ от Русия.

В отговор на въпрос, държавният глава постави пред взимащите решения въпроси за състоянието на изтребителната ни авиация и радарната система за защита на въздушното пространство, както и за това има ли план кой ще носи дежурство по охрана на българското небе след изтребителите от Нидерландия, които са у нас до края на месец май. Румен Радев подчерта, че ако отговорите на тези въпроси се знаят, но продължи настояването за предоставяне на оръжия, това би било безотговорно, а е невежество, ако отговорите не се знаят.

Запитан какво би произтекло, ако БСП напусне коалицията заради евентуално решение за предоставяне на оръжие на Украйна, президентът посочи, че процедурата е описана в Конституцията. Според държавния глава ръководството на БСП ще намери такава формулировка, в която едновременно да не носи отговорност, ако се прати нещо и заедно с това да остане в коалицията.

Попитан за това дали военните ни заводи имат възможност да ремонтират тежка бойна техника от Украйна, президентът отговори, че те имат капацитетен ресурс да ремонтират бойни машини на пехотата, но само някои от необходимите резервни части се произвеждат у нас, докато останалите се внасят от други страни.

Европа трябва да излезе с общо решение за кризата с газа, заяви президентът, попитан за спирането на руските доставки на газ за България и други европейски страни. По думите на държавния глава  Европа е закъсняла, тъй като Русия отдавна е предупреждавала за това, което може да се случи. Президентът подчерта, че в никакъв случай не оправдава решението на Русия за спиране на доставките, защото това е грубо нарушение на нашия договор.

„Въпросът е какво направи българската страна, при положение, че знаеше, че има такава потенциална опасност?“, попита Румен Радев. Той постави и въпроса защо са се появили посредници и на каква цена ще бъде газа, който предстои да получава България. Държавният глава припомни, че още с отстраняването на предишното ръководство на „Булгаргаз“ е обърнал внимание на въпроса с посредниците и дали това не е целенасочено. „Ако цената наистина скочи с 30%, стотици хиляди българи, хиляди малки и средни предприятия, структуроопределящи индустрии са на ръба. Как ние ще понесем този удар?“, попита президентът и добави, че ако се прибегне към нови заеми за раздаване на помощи, има опасност българската икономика да рухне.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече