Business is booming.

The Times: Кремъл е одобрил решението за нахлуване в Молдова 

0

- Advertisement -

Руските лидери са изготвили подробен план за скорошно нахлуване в Молдова, което може да доведе до повторение на „Донбаския сценарий“, пише британският The Times, цитиран от Фрогнюз.

Източници от украинското разузнаване виждат индикатори, издаващи атака в близко бъдеще срещу бившата съветска държава, която има едва 3250 войници в армията си.

Известна активност вече се наблюдава на летището в Тираспол, столицата на непризнатата република Приднестровието. Руснаците може да се опитат да прехвърлят войските си на самолети и хеликоптери Ил-76, излитащи от окупирания Крим. В същото време в молдовската столица Кишинев предстои да се организират протести и безредици.

Изданието отбелязва, че информацията не съответства на оценките на западното разузнаване, които предполагат, че Русия няма достатъчно способности да завърши безопасно този маршрут, без да рискува самолетите й да бъдат свалени от украинската противовъздушна отбрана в района на Одеса. Освен това, за да прехвърли боеприпаси и войски, Русия ще трябва да създаде сухопътен коридор от временно окупирания Херсон през част от Николаевска и Одеска области, изправен пред ожесточена съпротива на украинските сили.

Съобщава се, че Русия може да се опита да нахлуе в Молдова около 9 май, когато Русия празнува Деня на победата. На тази дата президентът Владимир Путин може да обяви признаването на независимостта на Приднестровието, което би довело до разгръщането на „Донбаския сценарий“ и би представлявало пряка заплаха за териториалната цялост на Молдова.

„Смятаме, че Кремъл вече е взел решението да атакува Молдова. Съдбата на Молдова е много решаваща. Ако руснаците започнат да поемат контрола, ние във военно отношение ще бъдем по-лесна мишена и заплахата за Украйна ще бъде екзистенциална“, казва източникът.

След това руснаците ще започнат да доставят големи количества оръжия на страната, преди да се опитат да я направят част от Русия, предполага той.

Успешното превземане ще доведе до навлизане на руски войски в черноморското пристанище Одеса, в Украйна, от запад, като по този начин се отвори нов руски фронт срещу Украйна от Молдова.

Британските отбранителни анализатори отбелязват, че подобна военна операция може да послужи за три цели: изтегляне на част от украинските сили към югозападния фланг; подкопаване на проевропейската политика на молдовското правителство; и заплаха към Запада, предполагайки, че подкрепата за Украйна може да доведе до по-нататъшна дестабилизация в региона, включително на Балканите.

Както беше съобщено по-рано, твърди се, че е отпечатан „спешен брой“ на вестник „Приднестровието“ с дата 2 май, където се отразяват „терористичните актове“ и е публикуван призив, вероятно от населението, до президента Путин, с молба последния да се намеси.

През последната седмица в Приднестровието беше съобщено за редица експлозии, включително насочени към централата на местната служба за сигурност в Тираспол и център за телевизионно и радиоразпръскване в село Маяк.

Освен това руското разузнаване започна операция под фалшиво знаме, разпространявайки измамни предупреждения, за които се твърди, че идват от украинските сили за сигурност, за предстоящи ракетни и артилерийски удари по региона. Местните въоръжени сили бяха приведени в повишена бойна готовност.

Украинските власти подчертаха, че Киев решително осъжда всякакви опити за привличане на Приднестровския регион на Молдова в пълномащабната война, която Русия води срещу Украйна, и призоваха за незабавна деескалация.

Отбранителното разузнаване на Украйна заяви, че поредицата от експлозии в Тираспол е била инсценирана от руските сили за сигурност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече