Business is booming.

Буяр Османи: България да каже “да“ за ЕС и ще променим конституцията

0

- Advertisement -

Република Северна Македония няма да започва процедура по промяна на конституцията си, за да впише в нея българско малцинство, ако България не каже „да“ за начало на преговорите за членството ѝ в ЕС. Това заяви външният министър на РСМ Буяр Османи пред македонската „Телевизия 21“. Началото на преговорите е насрочено за юни, но България засега е наложила вето върху тях.

Османи заяви, че има воля за промяна на конституцията, но процесът изисквал повече време, за да се обезпечи мнозинство от 2/3 от депутатите, необходими за промяна на конституцията. „Но времето е малко, а ако скоро няма решение за начало на преговори, ще има и по-малко енергия и политически капитал, за да поемем такава отговорност за отваряне на конституцията. За това времето е сега. Ние сме готови да поемем такава отговорност”, каза Османи.

Той добави, че се надява България да деблокира началото на преговорите на РСМ за приемани в Евросъюза, но „не мога да предвидя, защото сега топката не е в нашето поле, а в това на България. От нея зависи дали вземе стратегическо решение, за да не влезе регионът в една негативно необратима динамика. Ще работим интензивно тези седмици, за да насърчим такава възможност”.

По думите на Османи спорът с България е дълъг, още от първия ден на независимостта на РСМ и продължава под различни форми. „Това е дълъг, комплексен спор, не е нова ситуация. Това е трупано от поколения между хората и държавите. Може да се очаква, че няма да е лесно и че ще бъде болезнен процес. Този проблем трябва да бъде преодолян, защото той държи европейското бъдеще на целия регион, а не само на нашето бъдеще, каза Османи. 

Според него идването на власт на българския премиер Кирил Петков не е решение на проблемите, но е смяна на фокуса на двете правителства и вместо върху историята целта е фокусът да бъде насочен към бъдещето, за да бъде възстановено доверието, защото само така могат да бъдат разрешени по-чувствителните проблеми.

Румен Радев по темата „Северна Македония“

Президентът на България Румен Радев обяви във „Фейсбук“, че ще присъства на Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения“ между България и РСМ, която е в памет на Гоце Делчев. И написа:

„На 4 май ще отбележим 119 години от гибелта на Гоце Делчев. Националната конференция в негова памет е израз на дълбоката ни почит към живота и делото на този голям апостол на свободата на македонските българи. Добросъседските отношения между България и Република Северна Македония ще са устойчиви и необратими във времето, когато историческата истина ни обединява.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече