Business is booming.

New York Times: САЩ купува оръжия за Украйна от България

0

- Advertisement -

Съединените американски щати купуват оръжия от редица държави в Източна Европа и ги предоставя в помощ на Украйна. Една от тези държави е България, предават в обширна статия от “The New York Times”. Страната ни е една от шестте държави, които осигуряват около 90% от оръжията за Пентагона.

Доставяните в момента оръжия в САЩ представляват „най-висок приоритет“ на Украйна за военна помощ. Пентагонът набавя голяма част от произведеното в Америка оръжия, което изпраща в Киев от собствените си запаси, но разчита на американските подизпълнители, които да обиколят източноевропейските фабрики за боеприпаси и да намерят новоизработени оръжия, проектирани от бившия противник на Съединените щати – Съветския съюз, пишат от изданието.

Това става ясно и от официалния уебсайт на компанията, където се посочва, че подобни „нетрадиционни оръжия“ от съветски тип се купуват от фабрики в Европа, показва справка на ФрогНюз.

Украйна все още използва много оръжия, общи за руската армия, като съвременните автомати Калашников. И докато молбите на Украйна за по-модерни оръжия като противотанкови ракети Javelin и зенитни ракети Stinger са привлекли вниманието, военните в страната имат и належаща нужда от широк спектър от боеприпаси. Включително десетки милиони патрони за оръжия от съветската ера – основни за украинската армия. 

Пентагонът нарича такива оръжия, включително ракети, артилерийски снаряди и боеприпаси за картечници и щурмови пушки, „нестандартни боеприпаси“ и те са несъвместими с тези, използвани от Вашингтон и много съюзни държави. Те използват стандартни за НАТО боеприпаси.

След атаките на 11 септември Пентагонът купува големи количества от такива оръжия чрез различни американски оръжейни компании, за да доставя на клиенти в Афганистан, Ирак, Сирия и други държави, които все още разчитат на оръжия, проектирани от Съветския съюз. 


Една от тези компании е Ultra Defense Corp. в Тампа, Флорида, която има около 60 служители и работи активно с фабрики в Румъния, Босна, Сърбия, Словакия, Чехия и България. Тези страни осигуряват около 90 процента от нестандартните боеприпаси, закупени от Пентагона, според Матю Херинг, собственик на компанията, въпреки че неговата фирма осигурява само част от общите поръчки на Пентагона.

Херинг купува компанията през 2011 г., когато все още е фирма от едва трима души, доставяща хеликоптери на афганистанските сили. Към днешна дата обаче Херинг пътува до Полша, където се среща с представители на украинските власти, за да разбере какво друго може неговата компания да направи, за да осигури боеприпаси от съветско време.


Програмата за нестандартни боеприпаси на Пентагона е създадена в пряк отговор на разследване на The New York Times през 2008 г., което разкрива незаконни продажби на китайско оръжие на американската армия в Афганистан, което стана обект на филма от 2016 г. „War Dogs“.

Според Херинг след скандала Пентагонът сключва договори с големи оръжейни фирми за предоставяне на нестандартни боеприпаси за Афганистан и по-късно позволява на малки компании като неговата да предлагат оферти за същите видове услуги.

Дали определени европейски държави, които все още произвеждат боеприпаси, проектирани от Съветския съюз, ще продават стоките си на Украйна е политическо решение, което може да зависи отчасти от това дали ценят поддържането на добри отношения с руския президент Владимир Путин. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече