Business is booming.

За пореден път: От 1 май ще пробват да въведат електронни рецепти

0

- Advertisement -

За пореден път управляващите ще опитат да въведат в употреба електронните рецепти. Този път здравният министър проф. Асена Сербезова предлага хартиените да останат изцяло в историята от 1 май 2022 г., като предписването им по лекарско предписание да става само по електронен начин. 

Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, пише в. Сега.

Преминаването към е-рецепти се готви още от края на 2020 г. Аптеки, лекари и болници получиха 6 месеца – до 1 май 2021 г., за да внедрят нужния софтуер. Срокът бе удължен до 1 юни м.г. заради неподготвеността на всички по веригата, а с идването на Стойчо Кацаров в МЗ и тази дата бе отложена. Негови промени във въпросната наредба всъщност разрешиха отлагането на електронните рецепти за неопределено време. Той предложи да има паралелна възможност лекарствата, предписвани на обикновена бяла рецепта, да могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител. Мотивът му бяха лекарите, които нямат договор с НЗОК и на които се налагат допълнителни разходи по внедряване на медицинския софтуер, както и медиците в болниците, предписващи лекарства на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти.

Известен напредък бе постигнат на 1 юни м.г., когато лекарствата по лекарско предписание, които се поемат напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса, задължително започнаха да се изписват само с електронна рецепта. За 2021 г. например са генерирани около 1 млн. електронни рецепти. Лекарствата с рецепта на свободна продажба обаче останаха да чакат електронното си бъдеще неизвестно кога, въпреки възраженията на Българския фармацевтичен съюз, начело на който бе настоящият здравен министър проф. Сербезова.

Сега тя предлага от 1 май 2022 г. предписването на лекарствени продукти, което се извършва на досегашната бяла рецептурна бланка, да става само в електронна форма. Издадените до 1 май 2022 г. рецептурни бланки се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност.

„Магистър фармацевтите са готови отдавна с електронната рецепта – още от 1 май м.г.“, коментира пред „Сега“ главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. По думите му проблемът обаче е, че не всички лекари са се подготвили технологично за тази стъпка, въпреки че знаят за нея от поне година и половина. „Интересно е защо лекари, които имат нужния софтуер и издават електронни рецепти за лекарства, заплатени по НЗОК, за останалите лекарства на свободна продажба продължават да издават хартиени рецепти“, пита Маринов.

Е-направления

Ако досега електронни направления се издаваха единствено за изследвания, свързани с ковид, от няколко дни възможностите са разширени и личните лекари и специалистите вече имат възможност да издават е-направления за всички медико-диагностични дейности, които заместват изцяло хартиените еквиваленти, използвани до този момент. От стартирането на модула за е-направленията в началото на декември 2020 г. досега са издадени общо над 380 000 електронни документа, показват данни на „Медиапул“. Според тях общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са близо 3 600, а най-много са издадените направления в София, Пловдив, Бургас и Варна. Общо 302 000 пациенти пък са получили своите направления по електронен път.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече