Business is booming.

Янаки Стоилов: ВСС може да протака за Гешев до есента

0

- Advertisement -

„Висшият съдебен съвет може да отлага решението за Иван Гешев до есента“, прогнозира конституционният съдия и бивш правосъден министър Янаки Стоилов в интервю по бТВ.

Повод за коментара му бе отлагането от страна на ВСС във вторник на разглеждането по същество на предложението за отстраняване на главния прокурор, внесено през юли 2021 г. Така до 4 май правосъдният министър Надежда Йорданова трябва да отстрани пропуските в искането за предсрочното прекратяване на мандата му, направени от нейния предшественик Янаки Стоилов. Причината е, че ВАС задължи кадровиците да разгледат и това искане.

Според Янаки Стоилов в момента ВСС се мъчи да блокира процедурата.

„Висшият съдебен съвет е длъжен да разгледа по същество това искане. Той трябва да изясни дали приема освобождаването или не“, каза Гешев. Според Стоилов ВСС се е подготвил, че ако настоящият правосъден министър не предприеме отстраняване на грешките в искането на Стоилов, да го оставят пак без разглеждане.

„Аз се питам дали целта на ВСС не е да свърши мандата си преди да се произнесе“, вметна бившият министър на правосъдието.

„Имаме едно превратно упражняване на власт от органа за управление на съдебната власт. Ако беше приел чисто процедурни правила, е друго. ВСС, който иначе е много чувствителен за разделението на властите, не изпълнява това да реагира и да каже по същество какво му е становището“, каза Стоилов.

„Това запълва медийното пространство с трикове, които усложняват излишно един въпрос, който стои на дневен ред“, каза още той.

„Като гражданин аз не мога да променя искането си за освобождаване на Иван Гешев. Вече не съм страна по този процес“, каза още Янаки Стоилов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече