Business is booming.

Политолози: Коалицията трябва да се рестартира

0

- Advertisement -

Коалицията трябва да направи някакъв рестарт, смятат политолозите Андрей Райчев и Даниел Смилов.

Снощи се състоя извънреден съвет, но напрежението в коалицията продължава заради избора на управител на БНБ. Кандидатът на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров оттегли кандидатурата си за БНБ и така кандидат за поста остана само Любомир Каримански от „Има такъв народ“. Въпреки това от формацията на Кирил Петков още преди съвета заявиха, че няма да го подкрепят.

След това, в което затънаха, не могат да продължат по такъв начин. Парадоксът е, че са затънали в псевдо проблеми, а има достатъчно неща, на които могат да стъпят, за да си дадат обозрим хоризонт, отбеляза Даниел Смилов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Според социолога Андрей Райчев за коалицията може да се говори в минало време, ако тя не предприеме специални действия за рестарт.

„Този конфликт е случаен – можеше да няма избор на БНБ, можеше да е приемлив кандидатът, всякакви варианти. Има други два конфликта, които не са случайни – Украйна и Северна Македония“, обясни той.

Според Даниел Смилов два са основните моменти в тази ситуация. „Тези конфликти не помагат на коалицията, това е безспорно, особено по такъв персонален въпрос кой ще бъде управител на БНБ. Целият въпрос е поставен на грешна основа и те не могат да намерят решение“, коментира и Даниел Смилов.

Според него би било един шамар за коалицията, ако се окаже, че Каримански е избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС или някаква такава странна амалгама в парламента.

„Голяма част от проблемите, които тази коалиция създава, са самогенеринани, няма големи принципни въпроси, с които те трябва да се борят“, уточни политологът.

„Вярно е, че БСП и Корнелия Нинова са се запънали по въпроса за военната помощ за Украйна, но принципът е да се помага на страната, която е жертва на агресия. Те имат притеснения по отношение на гласове, които ще загубят, но с това си поведение те по-скоро помагат на „Възраждане“, отколкото на себе си. Това е единият въпрос, а другият за Северна Македония – там ситуацията е ясно. Имаме решение на парламента, имаме позиция, която е заета и ако македонската страна регистрира някакъв прогрес, ние трябва да действаме“, посочи още Даниел Смилов.

Според Анрей Райчев и в двата случая не е въпрос кое е изгодно за България и кое е изгодно за коалицията, а е въпрос на електорат.

„Как Корнелия Нинова да се яви на избори, ако е гласувала за оръжия за Украйна? За какво да се явява?“, попита той.

„Няма вариант, в който електоратът на БСП ще приеме, че неговата партия дава оръжия на Украйна. Същото е и за Северна Македония. Който каже „Хайде да пуснем Северна Македония“, трябва да се раздели с идеята да се явява на избори, тъй като 80% от българския народ казва „не““, обясни Райчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече