Business is booming.

Гебрев: Не изнасяме оръжия за Украйна и Русия

0

- Advertisement -

Няма никакви директни износи от България за  Украйна или за Русия. Това заяви известният оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев – собственик на „Емко“, в студиото на бТВ тази сутрин „Едно войнишко копче не е отишло в района на военния конфликт“, увери той. 

Гебрев припомни, че този бизнес е стриктно конролиран – всяка доставка на специзделия  се разрешава от Междуведомствената комисия за контрол върху оръжейния експорт.

Преди десетина дни същото каза и вицепремиерът Корнелия Нинова, като подчерта, че при одобрението на всяка сделка износителят подписва документ за крайния получател.  

Предприемачът обясни, че фирмите от неговата група извършват т.нар. планови доставки –  работят по дългосрочни договори, като част от пазарите са Индия, Алжир, Полша, Чехия, Словакия, Словения и др.  

И посочи, че до момента две страни от ЕС- България и Унгария, се въздържат да изнасят военни изделия за Украйна.

На въпрос възможно ли е да има български оръжия в Украйна, Гебрев обясни, че като част от бившия Варшавски договор страната ни е била отговорна за определени доставки в другите страни членки, така че не е чудно, че в бившия соцлагер има доста български оръжия и боеприпаси. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече