Business is booming.

Бежанците няма да получават по 40 лв. на ръка, ще ги взимат хотелите, където са настанени

0

- Advertisement -

Правителството продължава да планира неадекватно подкрепата за бежанците, които пристигат у нас. Украинците няма да получат никаква парична помощ тук, въпреки че министрите са наясно, че и да имат своя валута, те не могат да я обменят. Плановете за бежанската криза гледат само за три месеца напред, защото се надяваме дотогава войната да приключи, а с нея и вълната от влизащи у нас хора. През това време пък очакваме тези хора да започнат работа и да помогнат за запълване на 200 000 налични работни места.

Тези доста спорни възгледи за кризата изложи днес в интервю за Нова телевизия Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа. Както е известно, България дава статут на временна закрила на украинците, който им позволява до една година да ползват различни социални, здравни и др. права по нашите закони, с право на удължаване от още една година. Парична помощ обаче не им предлага, а прословутите 40 лв. на човек на ден са предназначени за тези, които ги подслоняват.

„Самите хора няма да вземат никакви пари. Другаде предприеха обратния подход, но ние не го правим така“, обяви Лорер с тон, който подсказваше превъзходство на нашето решение. „Парите са за този, който ви настанява, той трябва да е юридическо лице и да е регистриран в министерството на туризма“, категоричен бе министърът. Той не се отметна от тази позиция, въпреки че в друга част на разговора призна, че няма яснота какво правят украинците със своите пари, тъй като в момента никой никъде не сменя украинска валута. „Този въпрос трябва да се реши от европейските лидери и Европейската централна банка“, каза за гривната Лорер.

Попитан от водещите Виктор Николаев и Мирослава Иванова защо няма средства и за стотиците доброволци, които приютиха украинци в домовете си, Лорер заяви: „Първо трябва да изкажем благодарност на доброволците. Огромно благодаря!“. Второ не последва.

На няколко пъти министърът парираше настойчивите въпроси на водещите с общи приказки от рода на: „Едно от големите предимства на България е, че не е сама в този конфликт и че ЕС ще има обща политика по въпроса“. Той посочи, че сме поискали компенсации от Брюксел за страните на първа линия.

На въпрос как междувременно една украинка може да купи памперси за детето си у нас, Лорер зададе далечна перспектива: „Едната линия, по която работим в щаба, е колко бързо да отворим яслите, за да могат тези майки да започнат работа“. Те искат максимално бързо да започнат работа, посочи министърът, давайки пример с четирима професори от Харковския университет, които не искат да тежат на гърба на държавата. Това действително е поразителна реакция у повечето бежанци, но не изключва спешната нужда от помощ за много от тях.

За социални помощи към чужденците – които у нас са толкова мизерни, че граничат с абсурда, министърът въобще не говори. Мимоходом обаче спомена, че регионалните звена на Агенцията по заетостта бдят да не се стигне дотам човек да получава двойно финансиране, като хем почне работа, хем му плащат за настаняване. По този въпрос в плана на правителството има друг парадокс – който не иска да работи, ще получава заплащане за хотел за 3 месеца, а който иска – само за 1 месец.

На въпрос защо при европейски регламент за 1 година закрила, ние даваме само тримесечна помощ, Лорер обясни, че се надяваме в този срок войната да приключи, но имаме готовност да го удължим при нужда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече