Business is booming.

„Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли“

0

- Advertisement -

„Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли“, заяви по Нова тв председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

„Комисията работи активно по изчисляване на ценовите компоненти, които влизат в цената за тока за бита. България е в много спокойна ситуация по отношение на електроенергията, за разлика от газа, защото има собствено производство, което е достатъчно да осигури нуждите на бита и бизнеса. Газа внасяме изцяло. Скоковете на световните борси на газ и електричество няма да засегнат в такава степен българските потребители“, каза още Тодоров.

По думите му най-разпространената тарифа за ток за бита е 20 стотинки дневна и 15 стотинки нощна тарифа. От тях 6 стотинки са за пренос, обясни Тодоров.

„Булгаргаз“ има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. Ще изчислим цената за потребителите като дойде краят на месеца. Ако войната свърши и Русия започне да доставя газ както преди това, цената ще падне драстично, но към днешната дата увеличение ще има и то няма да е с 3%. „Булгаргаз“ ще даде прогнозна цена за април“, обясни шефът на КЕВР.

Относно преговорите с Азербайджан за доставки на газ, Станислав Тодоров каза, че в момента се договаря начинът на пренос, в случай, че Русия спре газоподаването си.

„В момента не се внася азерски газ, защото цената би била много по-висока от тази, която сме договорили дългосрочно“, обясни той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече