Business is booming.

Мароко следи с безпокойство военната ескалация в Украйна

0

- Advertisement -

Мароко продължава да следи с безпокойство развитието на ситуацията между Русия и Украйна. Кралството съжалява за военната ескалация, която досега е довела до стотици смъртни случаи на цивилни и хиляди ранени и която е причинила човешки страдания. Тази ситуация се отразява и върху цялото население и държавите в региона и извън него, се казва в изявлението на министерството.

Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на страната.

Общото събрание на ООН прие в сряда резолюция за ситуацията между Руската федерация и Украйна. Кралство Мароко реши да не участва в гласуването на тази резолюция, се казва в изявлението, като от държавата призоват за продължаване и засилване на диалога и преговорите.

Припомняме, че общото събрание на ООН гласува за резолюция, която осъжда военната офанзива на Русия в Украйна.

Неучастието на Мароко не може да бъде предмет на никакво тълкуване във връзка с принципната му позиция по отношение на ситуацията между Руската федерация и Украйна, казва се още в изявлението, публикувано от външното министерство на 26 февруари.

Мароко отново потвърждава силната си привързаност към зачитането на териториалната цялост, суверенитета и националното единство на всички държави-членки на Организацията на обединените нации.

Мароко припомня, че в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации, членовете на Организацията трябва да решават споровете си по мирни средства и в съответствие с принципите на международното право, за да запазят мира и сигурността в света, се добавя в изявлението.

Кралството, което винаги се е стремяло да насърчава неизползването на сила за уреждане на спорове между държавите, призовава за продължаване и засилване на диалога и преговорите между страните за прекратяване на този конфликт и насърчава всички инициативи и действия за тази цел.

В отговор на призива на генералния секретар на ООН, Кралство Мароко реши да предостави финансова помощ за хуманитарните усилия на ООН и съседните страни, се казва още в изявлението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече