Business is booming.

Борислава Йовчева разпитана за „Барселонагейт“ едва миналия ноември

0

- Advertisement -

Бившата манекенка Борислава Йовчева, която е замесена в скандала „Барселонагейт“, е разпитана от спецпрокуратурата по делото едва през ноември м.г. Разпитът е бил в София, съобщава в. „Сега“, като цитира говорителя на спецобвинението Христо Кръстев.

Това означава, че Йовчева, която е ползвала прословутата къща в Барселона, както и управляваше луксозния бутик – друг имот от скандала, е дала показания близо година, след като прокуратурата образува разследването по случая (досъдебното производство стартира през ноември 2020 г.).

По делото показания е дал и бившият премиер Бойко Борисов, чието име също се спряга в разследването за пране на пари, тръгнало от Испания. Преди дни спецпрокуратурата обяви, че всички замесени, са вече разпитани. Прокурорите обаче допуснаха, че може да се наложат и преразпити, след като бъдат анализирани доказателствата – 219 страници, получени от Испания чрез европейска заповед за разследване на 14 февруари. Тази заповед за арест е от 15 октомври 2021 г. Прокуратурата има и втора заповед за разследване. Тя е пратена на испанската страна през декември м.г. По думите на прокурор Кръстев по тази заповед се очаква голям обем доказателства – разпити на свидетели, справки в Търговския регистър и т.н. На критиката, че разследването е образувано през ноември 2020 г., а двете поръчки са пратени година по-късно, говорителят на спецпрокуратурата отговори, че това се е наложило, за да може тук да се съберат максимално много доказателства и въпросите в поръчките да са адекватни. В противен случай се рискува да се наложат нови поръчки и това би удължило времето за отговор.

Накратко описана историята на „Барселонагейт“ звучи така – две фирми в Барселона, през които са минали големи парични потоци с неясен произход, за да купят луксозен бутик и внушителна къща, свързани с Йовчева. Според справка на испанската полиция, получена наскоро в МВР и огласена от медиите, средствата за тези вложения – над 5 млн. евро, нямат ясен произход. Следите на парите, според испанските власти, може би водят към Борисов. След като испанският вестник „Периодико“ публикува разследването си по темата, къщата и бутикът смениха собствеността си. Според испанските служби Йовчева е напуснала страната. Спецпрокуратурата също получи въпросната справка, но тя не може да бъде приобщена към доказателствата по делото. Може обаче да послужи като ориентир за прокурорите.

Още преди да бъде образувано разследването по „Барселонагейт“, докато прокуратурата правеше само проверка, тя обясняваше, че казусът е на практика на трупчета, защото Испания не сътрудничи. През октомври 2020 г. например в официални отговори до европейския парламент зам.-главната прокурорка Даниела Машева пише, че испанските власти казват на нашите, че тъй като разследването там е класифицирано като „поверително“, изискваната информация от България може да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори. На 22 юли в Испания е пратено името на наблюдаващия прокурор от спецпрокуратурата в София. „Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период, съдебните власти в Кралство Испания все още не са се свързали с българските власти“, се казва в отговора от октомври. Миналото лято се разбра, че Испания вече не разследва казуса и го оставя само на спецпрокуратурата, тъй като българските прокурори били по-напреднали. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече