Business is booming.

Мика Зайкова за бюджета: Ако не се краде – ще успеем

0

- Advertisement -

Не е разхитителен бюджетът – има ръст на дълга и на дефицита, но в години на криза това е в известна степен допустимо. Не е важно колко пари вземаш на заем, а как ги влагаш и те до какво водят. Но не е и бюджет на растежа, защото заложените инвестиции са имагинерни все още, защото Планът за възстановяване не е приет и парите едва ли ще дойдат през тази година, т.е. ние не разполагаме с тези инвестиции. А и е важно да привлечеш чужди или частни български инвестиции, но нито политиката на БНБ, нито ситуацията създава такива условия, че някой да рискува и да инвестира в тази кризисна 2022-ра година. Важното е, че тия 143 млрд. лева БВП може и да не се случат – така мисли и Световната банка, която ни дава ръст 3,8%, и БНБ, която ни дава ръст 3,7%, и ЕК, която дава ръст 3,6%“. 

Това каза пред БНР финансистът Мика Зайкова в коментар на приетия на първо четене в парламента Бюджет 2022 и добави:

За пръв път виждам такова чудо – три бюджета в една година„.Тя подчерта, че не трябва да се подценява случващото се с инфлацията и с цените на енергоносителите.

„България е най-бедната страна в ЕС. Разликата на 20-те бедни и на 20-те богати страни е най-голяма – 8,2 пъти за 2021 г. Това, което се предвижда в бюджета – в социалната част, не е ориентирано само към най-бедните. Минималната заплата от 650 лева носи реален доход от 503 лева. Когато тя се увеличи на 710 лева, реалният доход ще се вдигне на 508 лева. Как с 5 лева ще преборите бедността?„, изчисли финансистката и подчерта:

Боренето на бедността е много дълъг процес и иска реален БВП, а не инвестиционен, иска развитие на техника, технология и на стоки и услуги с висока добавена стойност, които да могат да се продават и навън, като се реализират високи печалби. Тогава реално ще се вдигнат доходите и ще започнем да се отлепяме от дъното. Има надежда, ако проектите в плана за възстановяване и устойчивост са реални и наистина носят заявка за вдигане на БВП. И ако не се краде, тогава наистина ще успеем“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече