Business is booming.

Премиерът за доклада за Барселонагейт: Има снимки на Борисов

0

- Advertisement -

Докладът, който видях, не споменаваше точно лице, но имаше снимки на Борисов. Не е уличен директно, но показват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера като фактът, че просто очевадно, ако испанските власти са го открили, нашата прокуратура не е. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават тази информация, а ние да я нямаме?

Това заяви пред bTV премиерът Кирил Петков. Повод за коментара му са разкритията, които хвърлят още светлина върху връзката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов със скандала БарселонаГейт. Според службите на Барселона има доказателства за пране на пари в размер на 5 млн. евро.

„Това не са някакви публикации. Говорим за доклад на служба“, отсече още Петков.

„В момента правим списък на българи в чужбина, които имат образованието за антикорупция, МВР и различните служби и искаме да се опитаме да ги привлечем. За да изчистим системата, хората, отговорни за това, не трябва да имат никаква свързаност. Нямам доверие на Гешев, защото той е бил с тези хора. Шансът този човек изведнъж да се събуди и да започне да изчиства системата, за мен е нулев“, допълни още Петков.

„От тук нататък няма кръгове. Делим българите на две – на крадци и на такива, които спазват закона. Никога не съм казвал на никого да не закача Иво Прокопиев“, отсече още Петков по повод напрежението между премиера и ДПС.

По думите му Движението все още не може да повярва, че настоящата власт управлява държавата и няма зависимости.

„Вбесява ги още повече факта, че искаме да случим промяната и не става дума просто за маркетинг“, обясни още Петков.

„Не може да се случи от днес за днес. Навсякъде са такива батаци – здравеопазване, отбрана, МВР, училищна система…“, посочи още премиерът Петков.

Кирил Петков посочи още, че правителството има план, който да гарантира енергийната сигурност на България. По думите му ако Русия влезе в Украйна, последва ответна реакция и Москва спре газа за Европа, частично ще бъде спрян износът на ток така, че българските домакинства да имат достатъчно енергия. Обследват се варианти и за втечнен газ.

Петков поясни, че правителството следи ежечасно ситуацията с Украйна. По думите му Русия има необходимия ресурс да нападне, ако прецени, но според него проблемът все още може да се реши по дипломатически път. Кирил Петков призова още всички български граждани, чието пребиваване в Украйна не е наложително, да се приберат у нас. 

Министър-председателят посочи, че България трябва да бъде сигурен съюзник на ЕС и НАТО.

„Ако има разделение в ЕС и НАТО – идеята за тези съюза се обезсмисля. За натовските войски обяснихме – рамкова държава България, с български батальон, а дефицитите ги попълваме със съюзнически войски. Но тези дефицити ясно ги отразяваме кои са и ще бъдат под българско командване“, заяви Петков.

Премиерът разкритикува как е управлявана армията през последните години и увери, че ще се инвестира в слабите места. Относно закъснението на изтребителите F-16, Петков посочи, че машините ще бъдат у нас до година и половина – две.

Иво Инджов: Около Борисов става все по-напечено

Това, което научавам от снощи, ми дава основание да направя обосновано предположение, че наистина става въпрос за пране на пари в големи размери, за които сигнализира испанската полиция. Пране на пари в три направления – луксозна къща в Барселона, луксозна лимузина и луксозен бутик, който работи на загуба. Има две следи на финансиране, анализирани на този доклад, от източници и фигури, свързани с българския бивш премиер. Надали става въпрос само за присъствие на негова снимка. Около Борисов става все по-напечено и горещо.

Това коментира пред Нова телевизия политологът доц. Иво Инджов по повод доклада за „Барселонагейт“, който излезе вчера.

В защита на бившия премиер Бойко Борисов се изказа продуцентът Виктор Димчев, който нарече скандалния доклад „просто справка“ и „медийна димка“. Според него нямало никакво нарушение.

„Това е един доста неясен сюжет, който преразказва медийни публикации отпреди няколко години. Това нещо се появява само на територията на България. В Испания разследващите журналисти нямат такава информация“, каза той.

„Защо Бойко Рашков не е изкарал тази справка“, попита Димчев. Според него с тази „справка“ Кирил Петков се опитвал да отмести фокуса от част от „многобройните скандали, които заливат нашата страна“.

Според Инджов обаче МВР си върши работата, а топката е в прокуратурата, за която има основателни съмнения, че просто тупа топката и не иска да бръкне по-дълбоко както в този случай, така и в случая с т. нар. Мата Хари, нощното шкафче и кюлчетата.

„Но минава време, медии и специализирани служби, в случая испанските, си вършат работата и пъзелът се подрежда. Факти, които в началото бяха само споменавани в публичното пространство, обрастват с информация и накрая и МВР, и българската прокуратура ще трябва да действат решително, за да стане ясно каква е връзката на Бойко Борисов, в качеството му на премиер тогава, с тези сюжети, свързани с пране на пари“, обясни политологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече