Business is booming.

Проф. Огнян Кунчев: Ще има нов пик на ковид, затихване ще има през май

0

- Advertisement -

”Прогнозата от 70 хиляди заразени на ден ни се разминава, защото направихме прогноза. Бяха взети мерки. Все още има материал за вируса. Сметките, които сме направили дотук, показват, че имаме изболедували не повече от 2 милиона от Омикрон”, каза математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че ще имаме нов пик. „Ще има пак покачване след 10-15 дни. Зависи какво ще бъде поведението на правителството. Ако махнем „зеления сертификат“ и децата тръгнат на училище, той ще с вдигне много. Значи трябва да задържим определени мерки. Пак очакваме най-малко 10 хиляди души заразени за ден“, подчерта проф. Кунчев.

Математикът заяви, че ще се наложи да има ограничителни мерки. Той коментира, че не би препоръчал махането на „зеления сертификат“.

„Омикрон лесно се кара от повечето хора, но има малцина, от които се кара трудно. Ние имаме средна смъртност 70-80 души на ден, която е много голяма. Не мога да бъда оптимист. Трябва да ограничаваме броя на заразените. Ние имаме много голям брой на скрито заразени. Като ограничаваме заразените и скрито заразените, ние се справяме и със смъртността“, изтъкна проф. Кунчев.

Математикът обърна внимание, че трябва да се носят маски, защото са голям ограничителен фактор за разпространението на вируса.

„Затихване гарантирам на 100% през май месец. През топлите месеци е гарантирано. Но преди това няма гаранция. Ако не се ограничаваме, ще поддържаме тези нива на висок брой заразени“, поясни гостът. 

„Младите хора трябва да са по-внимателни, когато общуват с възрастни хора. Сложете си маската. Носиш маска, за да не заразиш другите. Това е колективно поведение“, подчерта проф. Кунчев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече