Business is booming.

Премиерът предложи азерски газ на Сърбия по недовършена тръба

0

- Advertisement -

„Има голям потенциал да направим единен пазар за търговия на газ. Връзките ни със Сърбия, с Република Северна Македония и с Гърция могат да бъдат обединени под един общ пазар за търговия за газ“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на съвместна пресконференция с премиера на Сърбия Ана Бърнабич. Премиерът Петков е на официално посещение в Белград по покана на сръбския си колега.

“Трябва да обединим усилия и в посока максимална диверсификация – това ще ни даде по-добри цени и по-голяма независимост, както и потенциални съвместни инвестиции в ядрени мощности“, посочи българският министър-председател. Премиерът Петков бе категоричен, че енергийната свързаност в региона, особено газовата, ще бъде основен приоритет за правителството. Едновременно с това е необходимо и икономическото развитие да бъде задълбочено. „Газовата ни връзка с Гърция е голям приоритет за България, изграждането й ще даде възможност чрез връзката със Сърбия да имате директен достъп до втечен газ, както и азерски газ“, обърна се Кирил Петков към Ана Бърнабич. 

Българският министър-председателят акцентира още, че довършването на строежа на автомагистрала „Европа“ става основен приоритет за България. Премиерът Петков допълни, че със сръбския си колега са обсъдили и модернизирането на други пътни връзки между двете страни като пътя Видин-Зайчар, който ще помогне за развитието на Северозападния регион. 

По време на пресконференцията Кирил Петков подчерта, че ще бъде задълбочено двустранното сътрудничество и в областта на инвестициите, иновациите и туризма между България и Сърбия.

Кирил Петков потвърди подкрепата на страната ни за европейската интеграция на Сърбия. „В наше лице имате не само приятели, но и подкрепящ партньор“, категоричен бе българският министър-председател.

„Ще имате пълно съдействие на правителството на Република Сърбия да работим съвместно, за да направим отношенията между нашите две страни още по-силни и още по-добри“. Това заяви сръбският министър-председател Ана Бърнабич по време на съвместната пресконференция. Премиерът на Сърбия акцентира, че двустранното политическо и икономическо сътрудничество е отлично, но може да се развие още повече особено в сферите на търговията, икономиката и съвместните инвестиции.

Бърнабич благодари на Петков, че Сърбия е една от първите страни, в която той е на официално посещение след встъпването му в длъжността министър-председател на България. А заедно с вече проведената визита на Петков в Скопие, българският премиер дава ясен знак за вниманието към европейската интеграция на Западните Балкани.

Сръбският премиер съобщи, че с българския си колега днес са обсъдили възможностите за организирането на двустранен специализиран бизнес форум, който може да се проведе през септември т. г. в Пирот или в Димитровград. Събитието ще даде възможност за представяне на потенциала за съвместни инвестиции и за тесен контакт между бизнеса от двете страни на границата. 

Много важно е да подчертаем, че през 2021 г. въпреки пандемията от короновирус, имахме рекордно ниво на двустранния ни търговски обмен, изтъкна сръбският премиер. Бърнабич благодари също за подкрепата, която България оказва на Сърбия по пътя й към европейската интеграция.

В рамките на визитата си в Белград министър-председателят Кирил Петков проведе среща и с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата обсъдиха изграждането на магистралата от ГКПП Калотина до София, работата за Катедра по български език в Белградския университет, правата на българите в Западните покрайнини, сътрудничеството в енергетиката, транспорта, насърчаването на предприемачеството. Петков благодари на сръбските власти за усилията за интегриране на българското национално малцинство.

В официалната делегация, придружаваща премиера Петков, са министърът на енергетиката Александър Николов, началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова и заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев.

Газовата ни свързаност ще бъде огромен приоритет, заяви в Сърбия премиерът Кирил Петков след преговорите си в Белград с колежката си Ана Бърнабич.

  „Гръцката връзка е много важна за България, а чрез връзката със Сърбия ще имате възможност да получавате втечнен газ и азерски газ“, добави Петков. Има потенциал да направим единен пазар за търговия на газ, добави министър-председателят и обясни, че балканските държави ще могат да заявяват заедно по-големи количества природен газ и да го получават на по-ниска цена.

„Трябва да обединим обемите на газ, за да можем да преговаряме за по-добри цени. Едно е България да иска да купува 3 млрд. куб.м. газ, Сърбия – 6 млрд. куб.м., Македония – 2 млрд. куб.м.. Друго е заедно да искаме да купим едно общо количество, което да търгуваме на един диверсифициран пазар. Това ще ни даде по-добри условия, по-голяма диверсификация и съответно по-добри цени“, смята Петков. Той обясни, че газът ще потече в средата на годината, когато бъде завършен интерконекторът с Гърция. Тръбата обаче ще стига тогава само до Стара Загора.

Премиерът Кирил Петков подчерта, че европейската интеграция на Сърбия е от огромен приоритет за България. Той заяви, че Белград има в наше лице един подкрепящ партньор, който ще бъде много конструктивен и помагащ при отварянето на нови преговорни глави от Сърбия. „Сърбия е стратегически партньор. Започваме едно стратегическо партньорство“, подчерта Петков, цитиран от пратеник на БГНЕС.

„Европейската интеграция на Сърбия е от огромен приоритет за нас. За вашите усилия в отварянето на следващите (преговорни) глави разчитайте на нас, че ще бъдем помагащи в тази роля. Така че да можем да видим по бързо нашата добра съседка и партньор по пътя към европейската интеграция“, каза още Петков. 

Бърнабич благодари на България за подкрепата в процеса на европейската интеграция на Сърбия. Тя помоли за подкрепа за откриване на нова преговорна глава, която се отнася до икономика и конкурентноспособност. Сърбия иска да отвори тази глава по време на европредседателството на Франция.

Бърнабич заяви още, че са приключили частта на коридор 10 до границата с България и за тях е приоритет модернизиране на ж.п. линията до границата. Приоритетни според нея са и много проекти за енергийна инфраструктура и газова свързаност. Тя прояви интерес и към потенциални инвестиции в ядрената сфера. „Особено ако България успее да направи следващ проект в Козлодуй, би било добре за разделяне на риска от такъв проект“, подкрепи я българският премиер.

На въпрос какво ще направи Сърбия за подобряване на живота на българското малцинство в Западните покрайнини, които за Сърбия са източни, Бърнабич отвърна, че всички проекти за транспортна и енергийна свързаност ще стимулират и тяхното икономическо развитие. Петков добави, че тя е изразила готовност да обърне внимание на всички сигнали, идващи от гражданите в тази част на Сърбия. Според нея те вече били обект на специална грижа за подкрепа на изучаването на майчиния си език.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече