Business is booming.

Президентът с първи критики към кабинета „Петков“

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев отправи критики към кабинета „Петков“ по темите енергетика и Македония. Държавният глава направи знаково изказване часове след като бившият министър от ГЕРБ Делян Добрев заяви в интервю, че „хората на Василев чегъртат хората на Радев“.

В отговор на въпрос какво смята за случващото се с „Булгаргаз“ и освобождаването на директора Николай Павлов, държавният глава отбеляза, че се тревожи за инфлацията, цените, покупателната способност и бъдещето на енергетиката. „Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени“, коментира Румен Радев.

Президентът изрази надежда, че правителството няма да се изкушава от наследения управленски модел, „който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси„. По думите му, ако се използва същият подход, няма да бъдат постигнати по-различни резултати от наследството на министър-председателя Борисов.

Помолен да коментира законодателната програма на новото правителство, Румен Радев открои, че е важно качеството на законите и тяхната навременност. „Предстоят важни решения и аз се надявам те да бъдат в полза на всички българи“, допълни президентът.

Темата за Република Северна Македония и действията на новия кабинет също бяха коментирани от държавния глава. „Всяко прибързано действие на българското правителство и всеки предварителен позитивен сигнал може да се тълкува превратно като отстъпки от българската страна„, заяви Радев в отговор на журналистически въпроси за срещата на президента на РСМ с представители на сепаратистка организация.

„За съжаление, действията и поведението на президента на Република Северна Македония не допринасят за напредъка по така желания път на страната към Европейския съюз“, заяви Румен Радев. По думите му всякакви претенции за реципрочност по отношение на граждански права са контрапродуктивни. „Македонските българи се борят за равноправие, което да бъде гарантирано в тяхната конституция с вписването им редом с другите части от народи. Те се борят за тяхната пълноценна интеграция в обществения живот на страната“, посочи президентът Радев. Държавният глава подчерта още, че това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски.

Посещението на премиера в Република Северна Македония беше прибързано, аз съм имал откровени разговори с него“, заяви още държавният глава в отговор на въпрос. Румен Радев подчерта, че е важно българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск.

„България винаги е открита за диалог. България инициира диалог през цялото време, когато политиците от РСМ обикаляха европейски столици и отбягваха София, но се радвам се, че този диалог започва да се случва“, заяви още президентът. Румен Радев допълни, че поддържа връзка с президента Стево Пендаровски и ще търсят подходящ момент за среща на високо ниво, която по думите му, зависи и от действията на неговия колега от РСМ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече