Business is booming.

„Шалом“ с остра реакция след като Костадин Костадинов сравни зеления сертификат с Холокоста

0

- Advertisement -

„В тази сграда през 1941 година е гласуван закона за защита на нацията и е било забранено да влизат евреи. Направете си сами паралелите дали когато се приемат такива лоши решения, които са незаконни, дали трябва да се спазват.“

Така председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов оправда липсата си на зелен сертификат пред медии на влизане в Народното събрание вчера.

Думите му станаха причина за остра реакция от страна на Организацията на евреите в България „Шалом“, съобщава Офнюз.бг..

„Господин Костадинов направи неуместно и недопустимо сравнение и препратка към Закона за защита на нацията и забраната на евреите да влизат в Парламента след 1941 година – се казва в позицията, публикувана снощи. – Срамно и позорно е народен представител да сравнява мерки, въведени за запазване на здравето на хората с дискриминационните мерки на база етнически произход, въведени чрез ЗЗН. Всяко подобно сравнение на настоящето с тежките години на Втората световна война, омаловажава страданията, понесени от българските евреи в този мрачен период на историята.

В навечерието на 27 януари – Международния ден в памет на жертвите от Холокоста призоваваме българските политици и общественици за смирение и уважение към паметта всички невинни жертви на една човеконенавистна идеология.“

По същия повод към Костадинов се обърна и образователният директор на „Шалом“ Максим Делчев:

„Уважаеми д-р Костадин Костадинов,

Пиша Ви първо като историк, а после и като представител на българските граждани в Народното събрание. Понеже днес в тези си две качества, сравнихте това, че ви искат определен документ за физически достъп в пленарната зала със съдбата на евреите по време на Закона за защита на нацията от 1941. И понеже сте историк, нека да направим няколко исторически сравнения:

– Премахнати са ви гражданските права? Поданик/гражданин ли сте на страната, макар да нямате зелен сертификат? Имате ли право да сте избирани на публична длъжност или вие да избирате на публична длъжност? Очевидно да – вие сте депутат и макар зеленият сертификат да беше в сила, сте и гласувал доколкото помня от медийните Ви изяви. Поданици (граждани) ли са евреите след ЗЗН? Не. Имат ли право да бъдат избирани? Не.

– Можете ли като депутат да участвате в заседанията на НС не-присъствено, да гласувате и да се изказвате? Да. Могат ли депутатите от еврейски произход след ЗЗН да гласуват и да се изказват неприсъствено? Какви депутати от еврейски произход. То няма такива граждани в страната по това време (вижте горното тире).

– Можете ли да работите като депутат или като каквото и да е друго без да се ваксинирате или да сте преболедувал? Да – за много сфери и професии, а в някои, които са в контакт с други хора и след направен тест – а Вашият дори е безплатен и аз с радост плащам данъци, за да знам, че моите представители са в отлично здраве. Могат ли еврейските не-поданици след ЗЗН да работят каквото решат? Освен амбулантна търговия и определени свободни професии, почти всичко друго им е забранено.

– Имате ли свобода на словото да се изказвате, да събирате протест и да показвате мнението Ви, което дори и когато не ми харесва, уважавам – Разбира се и то без проблем по национални медии. Могат ли евреите в България след ЗЗН? Всъщност еврейското население, подкрепено от смели българи, организира протестно шествие против закона и евентуалната депортация на евреите на 24 май 1943. А след това доста от участниците са пратени в трудови лагери защото протестират. Вие, надявам се, никога да не страдате заради правото си на протест и свободно слово и да стигате до такова нещо като трудов лагер (макар именно със свободните си думи да обещахте трудови лагери за опонентите си).

– Можете ли да заведете дело в свободен и независим Конституционен съд за това дали мярката е правилна или не? Да, макар да обещавате от месеци, че ще го направите и не го правите… Дали са можели евреите в България след ЗЗН? Тук дори няма да отговарям.

Така че понеже като историк имате отговорност как се предава миналото, а като представител на народа – как ще изглежда бъдещето ни, моля Ви, подбирайте си сравненията. И понеже се притеснявам, че стана дълъг текст, а напоследък много хора (разбира се не и учен като Вас) по-малко четат, а повече говорят – съм Ви го обобщил в тази лесна схемичка:

Ако не ви харесва нещо като закон или наредба, борете се с него с всички средства. Само оставете паметта на жертви и пострадали на мира.

И бъдете здрав. Че има тежък вирус и е добре всеки да е защитен“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече