Business is booming.

Министър Стефан Янев предлага България да участва с 1000 бойци в учение на НАТО

0

- Advertisement -

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев. Това съобщи самият той в интервю по БНТ.

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Затова, според Янев, страната ни може да се възползва от кризата, като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

След заседанието на съвета по сигурността във вторник премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед. Темата е конфликтът Русия-Украйна, предизвикал напрежение между НАТО и Руската федерация. Също така ще се обсъжда и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на наша територия.

В дневния ред е изслушване на премиера Кирил Петков, министъра на отбраната Стефан Янев, министъра на външните работи Теодора Генчовска и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване.

Стефан Янев изтъкна по Националната телевизия, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове. По негови думи се използва дори говоренето, че опасността е неизбежна. Възможно е тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите, обяви военният министър.

Той коментира и срещата с посланика на САЩ Херо Мустафа преди дни. Разговорите са били за кризата между НАТО и Русия, както и за изтребителите F-16, блок 70. Направено е запитване към фирмата производител за доставка на още 8 изтребители F-16, като се очаква отговор да има през март или април. Детайлите са важни, както и какво ще има в пакета, заяви Янев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече