Business is booming.

Асен Василев за Бюджет 2022: Няма да се раздават пари на калпак или в чували

0

- Advertisement -

Три са основните акценти в план-сметката за следващата година за Министерството на финансите. Целта е значително да нараснат капиталовите инвестиции не само от европейския бюджет, а и от държавната хазна. Ще се инвестира значително в човешки ресурс, а освен това фокус ще бъде и социалната справедливост и подсигуряване. Заявката – всички граждани на България ще имат адекватен стандарт на живот.

Това стана ясно по време на брифинг пред медиите на финансовия министър Асен Василев. Той представи основните приоритети в проектозакона за Бюджет 2022 г. Заявката е, че той ще бъде внесен до края на януари. Междувременно стана ясно, че вчера депутатите окончателно одобриха удължаването на действието на Бюджет 2021 г. до края на март.

В новия бюджет се планира се увеличение на максималния осигурителен доход на 3400 лева. Мотивите – значителното увеличение на средната работна заплата. 

Заложено е още ръст на БВП от 4.8%, 5% безработицата и дефицит от 4,1% с включени мерки за справяне с пандемията от COVID-19.

„С този бюджет целим да направим политика, при която държавата не раздава пари на калпак и в чували, а инвестира в проекти с конкретна възвръщаемост, в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура.“ – каза Асен Василев.

Заложен е дълг от над 7 млрд. лева, от които 4,3 млрд. лева са нов дълг и още около 3 млрд. за рефинансиране на стар дълг. Текущите данъци остават. Предвижда се единствено отпадането на данъка върху лихвите. Разработва се и схема за компенсация на общините краткосрочно до март месец заради високите цени на енергоносителите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече